Кметът на Шумен Красимир Костов от 1-ви юли ще получава с 39,4% по-висока заплата. Досега той се разписваше под 1650 лв, в новия му фиш ще фигурира сумата 2300 лв.

Предложението е на председателя на общинския съвет Георги Колев, който го внася за разглеждане в местния парламент.

Ръстът на кметската заплата касае пряко и самия Колев, тъй като заплатата му е 60% от тази на градоначалника. Така и председателят ще взема  1380 лв, вместо досегашните 990.

Вдигат се и заплатите на общинските съветници, и на селските кметове.

В докладната си Георги Колев не предлага мотиви за увеличението на заплатите. Само напомня, че последната актуализация е от март 2012-та, и че бюджет 2014 може да го позволи.

Ако Общинските съветници гласуват ръста на кметската заплата, ще се повишат и техните, тъй като също са законово обвързани. При тях обаче увеличението ще бъде с по-малък процент, защото възнагражденията им са лимитирани до 50% от тази на председателя  на Съвета. Парламентаристите до сега можеха да вземат /при участие в повече комисии/ до 495 лв. Вече таванът им се вдига до 690 лв.

Последната актуализация на съветническите заплати бе по-скоро, през януари т.г. Тогава те си ги вдигнаха с 250%.

За да няма недоволство при селските кметове, общинският кмет Костов внася друга докладна записка за ръст и на техните заплати. Там размерът е свързан с броя на жителите на всяко село – над 1000 души, от 500 до 1000, и до 500 души. На всички 15 селски кметове Костов предлага един и същи ръст – 100 лв. Така кметът на голямото село Царев брод Стефан Живков ще взема 790 лв, а Ханифе Хасан от Средня – 650 лв.

“В цялата страна такава вълна вече мина и искам да подчертая, че ние сме една от последните общини, която не е извършила тази корекция на база промяна на постановление на Министерски съвет”, каза пред журналисти Георги Колев. 

 ШУМ.БГ