Шуменските социалисти се отрекоха от решението си от преди две седмици за увеличение на заплатата на общинските съветници. Сега партията се обяви за връщане на стария размер на възнагражденията. Увеличената с 40% заплата на кмета Красимир Костов обаче няма да се пипа.

„Общинската организация на БСП има политическо решение за връщане на размера на възнагражденията до размера преди увеличението“, каза на пресконференция днес народният представител Иван Иванов. Според него увеличаването на заплатата на кмета не бива да бъде обвързвано с увеличаването на заплатите на съветниците.

Припомняме, че на юнската сесия на местния парламент заедно със заплатата на кмета средно с по 100 лева скочиха и възнагражденията на общинските съветници. Това стана с гласовете на БСП, ДПС и двама независими. В залата ГЕРБ излезе с декларация против.

„Аз бях против увеличението на възнагражденията още тогава, но групата съветници на БСП не се съобразиха с мотивите ми. Те си взеха решението и затова се принудих да потърся политическо решение“, каза Тодор Тодоров. Той подчерта, че решението за увеличение на възнагражденията било на групата на БСП, а не на партията.  

„Не е морално в рамките на няколко месеца да се повишават възнагражденията два пъти. Ние не търсим ПР ход, ние предлагаме на общинските съветници и ги приканваме да подкрепят това наше предложение“, допълни областният лидер на столетницата Тодор Тодоров. 

На пресконференцията соц-шефовете коментираха и политическата ситуация в страната. Те направили анализ на евроизборите и приемат, че са „претърпели сериозна загуба“, но вече гледали напред към предсрочния парламентарен вот.

Номинациите за народни представители в БСП обаче щели да минат по съкратена процедура. „Заради краткия срок физически не е възможно да се проведе пълния цикъл. Най-малкото ще бъдат свикани общински партийни конференции, в които ще бъдат разгледани кандидатурите за народни представители. Теоретично има възможност общинските съвети и конференции да предложат същите листи, като на предните избори“, каза Иван Иванов.

Относно предстоящия партиен конгрес, на който БСП ще избира нов председател, депутатът заяви, че всички спрягани досега имена са стойностни, но още е рано да се говори кой ще получи най-много номинации от Шумен. „Демократично е и мога и аз да се кандидатирам. Пътят ми е отворен за председател на партията. Ако ме номинират съответните партийни организации, ще се пробвам“, каза Иванов.

На въпрос за подписката с искане на оставка на Тодор Тодоров и Димитър Дъбов, той отговори, че болшинството от подписалите се са служители на шуменска комунална фирма. „От тях над 90% не са членове на БСП, служители са на една определена фирма, под давлението на техния работодател е станало това нещо“, каза Иванов. Според него всеки може сам да се определи и, ако желае, да се включи в АБВ. Пътят им бил отворен, а можело и някои да бъдат изключени от БСП за действията си.

ШУМ.БГ