Кметът Красимир Костов и областният управител Петко Шаренков дадоха старт на строежа на биологично стъпало на Пречиствателната станция за отпадни води край Шумен.

Проектът на стойност 28,8 млн.лв е част от „Интегриран воден цикъл на град Шумен-II етап”, който е на обща стойност 75 млн.лв. Той е по спряната от Брюксел оперативна програма „Околна среда“. Изпълнител е „Строително-предприемачески холдинг“ ЕООД-София. 

„Реализацията на проекта ще допринесе за подобряване на свързаността на инфраструктурата за отвеждане и пречистване на отпадъчни води както като количество, така и като качество. Изграждането му е от изключителна важност, тъй като приемникът на пречистената от станцията отпадъчна вода – река Поройна, попада в  „Чувствителна зона” от  Черноморския басейн“, каза в словото си кметът Костов. Областният управител Шаренков от своят страна изказа убеденост, че реализацията на биологичното стъпало значително ще подобри съществуващата екологична сигурност и ще гарантира по-доброто пречистване на отпадните води. Той определи проекта като крачка към повишаването на стандарта на живот на жителите на община Шумен

Направената днес първа копка практически се явява втора – през 2008-ма тогавашният екоминистър Джевдет Чакъров пристигна в Шумен, за да стартира същия обект, но работата не потръгна.

ШУМ.БГ