Община Шумен ще връща на държавата 37 820 лв плюс 6 375 лихва, дадени за  ремонт на дивдядовския стадион “Чавдар”. В оповестено днес решение на Шуменският окръжен съд се казва, че общината не е могла да докаже, че голяма част от дейностите изобщо са били извършени. 

За добилия скандална известност ремонт на стадиона, Министерството на младежта и спорта даде през 2012-та година 140 776 лева. Проверка, възложена от министъра през януари м.г., установила наличие на несъответствия между актовете и протоколите, съставени по време на строителството, както и завишени единични цени, спрямо пазарните на някои от позициите в представената количествено - стойностна сметка. Общата стойност на щетата според държавната експертна комисия била за 67 017 лева без ДДС, което е над половината от дадените пари. Нередности намерили в 9 дейности – от ремонта на трибуните до подземната поливна система и седалките.

Съдът не приел само твърдението, че поливната система /28 хил.лв/ е със завишени цени, затова я извадил от списъка с нарушения.

Припомняме, че свързано със стадион “Чавдар” е и дело за корупция. То се води вече втора година срещу екскмета на “Дивдядово”, Сергей Методиев, шефа на общинската евродирекция Данаил Данчев и шефа на строителната фирма Николай Георгиев.

Отделно, след ремонта, стадионът бе оставен без охрана и бе тотално разбит и разграбен. От седалките не остана и следа, дограмата на съблекалните изчезна, а теренът стана пасище.  

Решението на ШОС може да се обжалва пред апелативния съд. Началникът на правния отдел на общината Недко Недев заяви, че решението дали да се жали пред по-горна инстанция ще вземе кметът Красимир Костов.  

ШУМ.БГ