Под преливника на язовир “Нови пазар 1” до село Стоян Михайловски се е отворила пробойна, от която изтича вода. Ако язовирът се скъса, за няколко часа 1 млн.куб.м вода ще се излеят на центъра на Нови пазар. Това алармира кметът на града Румен Панайотов днес на заседание на Областния щаб по бедствия и аварии. 

“Състоянието е аварийно. Може би ще се наложи да обявя бедствено положение”, каза Панайотов. Той обясни, че е констатирал теча тази сутрин. Дупката била на около 1,5 метра под преливника, през нея минавали около 6 литра в секунда. “Нали знаете, че положението може да се промени за минути и да стане много опасно”, каза градоначалникът.

Той хвърли вината основно на собственика на язовира - Напоителни системи, защото го оставили прекалено пълен. “Аз не помня в язовира да е имало толкова вода. От 1978-ма година “Нови пазар 1” е с предписание за спазване на контролен обем от 50%. Сега вече 4 месеца този язовир е догоре пълен и не може да се изтече”, каза Панайотов.

Зам.-областният управител Петко Шаренков нареди сформирането на извънредна комисия от специалисти на няколко институции, която да посети язовира утре в 8,30 часа и в 15,00 часа да му докладва положението. При него трябва да дойде и управителя на шуменския клон на Напоителни системи.

По-късно от Напоителни системи изпратиха до ШУМ.БГ писмено становище по темата. Според него новопазарският язовир не застрашава близките населени места и инфраструктура. "Преди 20 дни комисия, назначена от областния управител на Шумен, е извършила проверка, при която не е установена потенциална опасност от преливане на язовир „Нови пазар 1“, казаха от Напоителни системи-Шумен. 

ШУМ.БГ