Нов Център за спешна медицинска помощ ще бъде построен в Шумен. Филиалите в Нови пазар, Велики Преслав, Каолиново, Смядово, Върбица и Венец също ще получат за ремонт до 200 хил.лв всеки. Това обяви на работна среща с кметовете на общини в областта зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

В началото й той обясни, че  Министерството е бенефициент на проект за 84 млн.евро, който  предвижда мащабни инвестиции в 28 Центъра за спешна медицинска помощ и филиалите им в страната. Ще бъде изграден нов или ремонтиран съществуващият сграден фонд, ще бъде осигурено цялостно техническо оборудване и обзавеждане, съгласно изискванията на медицинския стандарт. 

“Там, където филиалите са в недобро състояние и невъзможност те да бъдат отремонтирани и не отговарят на стандарта за спешна медицина, ще бъдат построени нови такива филиали”, обясни Шарков.

Стана ясно, че в Шумен трябва да се строи нов Спешен център, тъй като сегашният се помещава до Спешно приемно отделение на МБАЛ-Шумен и не отговаря на никакви стандарти. Началникът му д-р Илиян Илиев заяви, че най-подходящият терен за това е на мястото на сградата на бившето Детско ентероколитно отделение. Тя в момента е  неизползваема, руши се и трябва да се премахне напълно, за да се вдигне там новият Център. “За строежа му ще бъдат дадени 700 хил.лв”, уточни зам.-министър Шарков.

Той добави, че, че там, където филиалите или центровете са на общински терени, трябва да бъдат прехвърлени безвъзмездно на държавата, за да могат да се ремонтират с евросредствата. “Ако ви притеснява това, може да запишете в решенията на общинските си съвети, че преотстъпвате под условието да се ползва само и единствено за тази цел. Така или иначе обаче спешната помощ ще си остане държавно финансирана дейност.

Присъстващите кметове дадоха принципно съгласие и обещаха да внесат докладни в местните парламенти възможно най-скоро.

ШУМ.БГ