Полицаи от всички структури на Областната дирекция на МВР в Шумен ще участват в насрочения за неделя в София национален протест срещу орязването на социалните привилегии.

„В момента изготвяме списъците, за да знаем какъв транспорт да ангажираме. Всички искат да отидат, които не са на работа, разбира се“, каза Стефан Гочев, председател на шуменското синдикалното дружество в Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Днес той и около 150 полицаи и служители на Съдебна охрана излязоха за втори ден на символичен протест пред сградата на полицейската дирекция.

„Нямам желание да се боря с вятърни мелници повече. Всички усилия, които един полицай влага в стремежа си да предложи услугата сигурност на обществото, не се увенчават нито с уважение, нито с признание и накрая и финансово не са оправдани нещата. На тоя етап е по-добре да се пенсионираш, за да се видиш с пари и по-спокоен и по-здрав, отколкото  да служиш в системата. Не вярвам в лоялността на системата към кадрите“, каза пред репортери полицаят с 25-годишен стаж Ивайло Шипанов, който е един от петимата, подали документи за пенсиониране. 

„Нашата идея е това, което вкараха на тъмно да бъде изтеглено и след обсъждане да се внесе наново след обсъждане с всички синдикати. Чудно ми е как сме упрекнати в незаконни действия“, каза председателят на синдиката на служителите в МВР „Дружество 12“ във Велики Преслав Диян Димитров. Криминалистът добави, че по-предната седмица били подадени 8 рапорта за напускане на полицаи от Преслав. Той самият също обмислял подобно действие. 

„За тази седмица, откакто станаха ясни готвените промените, са подадени 5 рапорта за напускане. За периода от 5-ти октомври до 5-ти ноември са общо 16“, каза пред ШУМ.БГ директорът на шуменската полиция Ялчън Расим. Той бе категоричен, че на този етап няма структури и дейности, които да останат без кадри. Расим обясни, че голяма част от подалите молби за напускане са хора, навършили години и стаж за пенсиониране.   

ШУМ.БГ