9 536 бедни от Шуменска област ще получат хранителни пакети. Помощта е осигурена със средства по новата Оперативна програма за храни на Европейския съюз.

За разлика от помощите от интервенционните запаси на ЕС, които бяха раздавани до миналата година, новите пакети са по-големи – с тегло около 70 кг, и включват 21 хранителни продукта. Ще ги получат отново социално слабите, които са одобрени за енергийна помощ по Наредба 7 на Министерството на труда и социалната политика. Право имат и тези, които са пострадали при природни бедствия и катастрофи.

“Обществената поръчка за храните е проведена централно от МТСП, съставен е график и доставките на храните по области ще започне още тази седмица. Окомплектоването им и раздаването на гражданите вероятно ще се осъществи през първите месеци на следващата година”, каза на пресконференция днес Атанас Велинов, представител на АСП-Шумен.

На нея присъства координаторът на Областния съвет на БЧК Пламен Петров, който обясни, че хранителните пакети ще се раздават от доброволците на организацията в същите пунктове, ползвани за раздаване на храните и от интервенционните запаси.

Всеки пакет ще съдържа брашно /5 кг/, ориз /4 кг/, спагети /3 кг/, булгур, лютеница, доматено пюре, грах, гювеч, нектар, компот, рибна консерва /3 бр./, пастет, боб, леща /3 кг/, захар /4 кг/, мед, локум, бисквити, вафли и олио /6 л/.

ШУМ.БГ