Петима български щангисти изненадващо ще заминат утре сутрин за Хюстън, където между 21 и 29 ноември ще се проведе световното първенство.

Преди месец Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) разпусна националния отбор, който се готвеше на лагер в столичния комплекс "Диана". През март 11 национали бяха уличени в употреба на допинг, федерацията беше глобена с 500 хил. долара, а освен това има забрана за участие на олимпиадата в Рио де Жанейро.

В чл. 1 от медицинските и антидопингови изисквания на международната федерация (IWF) за олимпийска квалификация пише, че ако щангисти от дадена страна "дадат девет или повече положителни проби в рамките на една календарна година, съответната национална федерация няма право на участие на следващите олимпийски и младежки олимпийски игри".

По тази причина участието на световното беше обявено за безсмислено и не се планираше. В последния момент обаче БФВТ промени позицията си и извика на пожар Стилян Гроздев, Петър Ангелов, Александър Димитров, Божидар Андреев и Васил Господинов.

Генералният секретар на федерацията Борислав Гидиков обяви пред в. "Сега", че целта на това е участие е подсигуряването на още няколко квоти за Рио. До момента те са пет. Гидиков обясни, че БФВТ планира да заведе дело срещу международната федерация (IWF).

"Чакаме само да обявят глобата, за да видим точно как ще бъде формулирано всичко. Обаче е ясно, че няма такъв правилник, по който ни наказват, след като се доказа, че 11-те щангисти са невинни, защото са употребили замърсена хранителна добавка. А ако спечелим делото, тогава ще можем да участваме и на олимпиадата и ще ни трябват квотите", каза Гидиков.

Федерацията се позовава на това, че никъде в документите на световната антидопингова агенция (WADA) не е записано правилото при девет и повече заловени с допинг щангисти страната да няма право на олимпийско участие в този спорт.

Тезата на БФВТ обаче е необоснована, тъй като олимпийската квалификационна система във вдигането на тежести е в прерогативите на IWF (т.е. важат нейните медицински и антидопингови изисквания).

Въпреки че в Министерството на младежа и спорта са наясно с този факт, Красен Кралев вчера е разписал заповедта за отпускането на необходимите 62 825 лв. за световното в Хюстън.

Един от мотивите на спортното министерство е, че на шампионата може да се стигне до споразумение за трансфер на някои от българските щангисти в друга федерация, а получените пари да бъдат използвани за плащане на част от глобата.

Президентът на IWF Тамаш Ааян се съгласи след среща с Кралев плащането на сумата да бъде разсрочено за две години. Ако обаче БФВТ не направи първата вноска до шест месеца, ще бъде изключена от международната федерация.

Кралев вече обяви, че спортното министерство няма никакви намерения да плаща глобата. Той предложи няколко варианта за набиране на средствата - продажба на състезателни права, намиране на спонсори, както и завеждане на дело срещу компанията, виновна за положителните проби.

Отпускането на парите за участие на световното пък е станало след поемане на писмен ангажимент от страна на шефовете на БФВТ, че ще издължат държавните средства, за които наскоро беше установено, че нямат отчетни документи. Става въпрос за сума от 82 000 лева, която трябва да бъде изплатена от федерацията в следващите 18 месеца.

Дневник