ГЕРБ-СДС регистрираха листата си за изборите за Европейски парламент в ЦИК. Водач очаквано е бившият председател на Народното събрание Росен Желязков. От списъка обаче липсва името на Мария Габриел.

Ето и кандидатите за евродепутати на ГЕРБ-СДС:

    Росен Димитров Желязков
    Андрей Андреев Ковачев
    Андрей Гришев Новаков
    Емил Йорданов Радев
    Ева Константинова Майдел
    Илия Димитров Лазаров
    Асим Ахмед Адемов
    Николай Димитров Рашков
    Алина Стефанова Милушева
    Себастиян Жан Таджер
    Борислав Красимиров Киров
    Станислав Станиславов Петрунов
    Георги Стоянов Владов
    Цвета Ангелова Точева
    Даниел Пламенов Пелов
    Ваня Радомирова Тонева
    Полина Венциславова Исаева

Листата на ГЕРБ-СДС за изборите за Европейския парламент (ЕП) е стабилна, заяви пред журналисти след регистрацията ѝ в Централната избирателна комисия (ЦИК) водачът Росен Желязков.

По думите му в листата на коалицията няма вътрешни противоборства, не се очаква и вътрешна конкуренция, а по-скоро - много работа, за да бъде оправдано доверието като водеща политическа сила и като групата, която България трябва да формира в ЕП в рамките на Европейската народна партия (ЕНП).

От коалицията били наясно, че съвпадането на европейските и националните избори е предизвикателство както за посланията, така и участието и тона, който ще бъде зададен в кампанията, но имало голямо съвпадение в политиките, които ще защитават на национално и европейско равнище. Те са свързани с доходи, икономика, земеделие, отбрана и сигурност, предвид геополитическата обстановка, заради войната в Украйна, политики за опазване на външните граници и борбата с нелегалната миграция. Желязков припомни, че в манифеста на ЕНП е предвидено да има еврокомисар по отбраната при спазване принципа на субсидиарност, както и еврокомисар за малки и средни предприятия.

Наша цел ще бъде една стабилна Европа за една сигурна България, посочи водачът на листата на ГЕРБ-СДС.

На въпрос дали ще предпочете да остане в 50-ото Народно събрание или ще бъде евродепутат, Росен Желязков отговори, че това ще е политическо решение. Сигурен съм, че и двете листи ще се представят достойно, не намираме конкуренция, защото са ориентирани като послания към гражданите, развитието на икономиката, доходите в страната, изтъкна Желязков. Нашата голяма цел на национално ниво е България през следващите години да бъде страната с най-добър и успешен БВП като покупателна способност, т.е да лидираме процесите не само в политически, но и в икономически смисъл, обясни той.

Разбираме, че на България ѝ е нужно стабилно управление, с ясно лидерство, това е нашата задача, подчерта Желязков. И добави, че когато дойде моментът за разговори за коалиционно управление, защото друго, според него, не би могло да има, тогава ще се търси електоралната тежест и ясна коалиционна култура за постигане на това, което през изминалите девет месеца не е постигнато.

Дир.бг