Приоритетите за новата 2016-та година и за следващите очерта днес на последния за годината брифинг кметът Любомир Христов.

Първа копка на многофункционална спортна зала, благоустройство на пешеходната зона и централната градска част, довършване на летния театър, преместването на старческия дом в нови сгради, внасяне на ред в хаоса с прокопаванията по улиците, по-атрактивен вид на кръстовищата в града, първи стъпки за справяне с проблема за паркиране, промени в наредбата за реклама, стъпки към изграждане на общинско предприятие за сметосъбиране. Това са основните задачи, които си е поставил кметския екип от следващата година.

Христов съобщи, че вече е внесено искане до министъра на финансите за отпускане на средства в размер на 500 хил. лв. за Общ устройствен план за изграждането на многофункционалната спортна зала. “Предстои проектиране, подготвяне на терена на Пети полк, където ще бъде изградено спортното съоръжение, изнасяне на строителни отпадъци, благоустрояване, но след като бъде изготвен плана. Надявам се за първа копка през идната година”, каза Христов.

Предстои в инвестиционната програма да залегнат проекти за следващите години като се акцентира върху благоустройство на централната градска част, летния театър. Христов уточни, че предстоят срещи с бизнеса, на който ще се предложат идеи за публично-частно партньорство. “Искаме чрез публично-частно партньорство фирма да закупи два паяка, които да се ползват съвместно с общината, като ние ще изградим терена, където ще бъдат транспортирани неправилно паркиралите автомобили и по този начин ще направим крачка към решаване на този проблем за града. Имаме идея да направим и паркирането със СМС. Ще внесем предложение в Общинския съвет за повишаване цената на абонаментните карти за паркиране, като цената за часово паркиране ще си остане по левче, както досега”, коментира кметът.

Друга идея, която кметския екип иска да превърне в реалност е да предложи на бизнеса поддръжка на кръговите кръстовища в града като осветление, зелени площи срещу реклама на производството им, като целта е те да бъдат с по-атрактивен и по-приветлив вид.

Кметът обеща да се сложи край на хаоса при прокопаванията на улици. “Ще въведем ред, ще премахнем досегашната практика общината да дава разрешение за прокопаване примерно на 10 улици, и когато повечето от тях са прокопани при проверка няма как да санкционираш, защото разрешителното е налице. Ще конкретизираме със срокове по дати, по улици, ще премахнем порочната практика да се възстановяват средствата от гаранцията без извършване на пряк общински контрол. И нещо повече, преди да бъде дадено разрешение за прокопаване служител на общината, ще заснеме района, а също и след приключване на дейността. Целта е да картотекираме и документираме всичко извършено и при некачествено изпълнение да санкционираме”, каза Христов като уточни, че ще разчита и на сигнали на гражданите. 

Той уточни още, че екипът си е поставил за цел до края на годината да премести и старческия дом в новите сгради.

Христов бе категоричен, че и през 2016 г. остава обещаното - местните данъци и такси, да не се вдигат, както и напомни, че през идната година ще се създаде общинско предприятие за сметосъбиране, като една от целите е да се намали такса смет.

ШУМ.БГ