Риболовци от Шумен и Търговище протестират срещу заповед на Министерството на околната среда и водите за определяне на санитарно-охранителна зона (СОЗ) на язовир „Тича“, издадена на 22 декември миналата година.

Причината е, че с изграждането на СОЗ ще им бъде забранен риболовът с лодки. Днес те запознаха с проблема си и националният омбудсман Мая Манолова, която имаше приемна в Шумен.

„Проблемите са в два плана и главният интерес тук е интересът на шуменци да консумират чиста вода и да бъдат предприети съответните действия от властите, от ВиК, затова водата да бъде с необходимите качества. Ясно е, че първата стъпка за решаването на този проблем е изграждането на СОЗ, но с издаването на една заповед този проблем не се решава“, заяви Мая Манолова на пресконференция днес.

Освен протестът на рибарите, кметът на Върбица Мардин Байрям вече е завел преписка срещу заповедта на МОСВ във Върховния административен съд, тъй като селата и почти цялата община попадат под забранителния режим. В СОЗ не може да има почивни станции, лични стопанства и ферми, наторяване, пране с химически препарати, използване на съществуващи гробища. От местната администрация са изчислили, че изграждането на такава зона ще коства близо 19 милиона лева.

В тази връзка Манолова е инициирала среща на 25 февруари между МОСВ, община Върбица и недоволните рибари, която ще се проведе в София. В същия ден, тя ще се опита да организира и среща в МРР, където да стане ясно в какви срокове ще бъде изградена пречиствателната станция. 400 000 лева за изграждането на идеен проект за пречиствателната станция бяха преведени още през май 2015 година.

В заповедта се посочва, че общата площ на санитарно-охранителната зона ще бъде 21 300 дка при кота най-високо водно ниво - 188.53 м. изграден на р. Голяма Камчия. Санитарно-охранителната зона ще включва три пояса. Първият включва акваторията от язовирната стена (водовземната кула) до разстояние 1000 м срещу течението, както и ивица с широчина 50 м от границата на най - високото водно ниво на язовирното езеро. Площта на втория пояс е 58 206 дка, от които 38 143 дка земни площи и 20 063 водни площи. Границите на третия пояс се определят на не повече от 25 000 м както нагоре по течението, така и от двете страни на водния басейн над мястото на водовземното съоръжение, като границите на пояс III съвпадат с водосбора на язовира.

42 граждани са потърсили съдействието на Мая Манолова за решаването на проблемите им с централните органи на изпълнителната власт. Сред тях е бил и предстоящото сливане на трите болници в област Шумен, за което са предвидени твърде кратки срокове, според жалбоподателите. Предстоят разговори този срок да бъде удължен.

ШУМ.БГ