Главният секретар на Асоциацията по ВиК в област Шумен Павел Станков участва в първото заседание на Техническия експертен съвет за оценка на идейния проект за Пречиствателна станция за питейни води за град Шумен, което се проведе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Участие в работата на съвета са взели и управителят на ВиК-Шумен Светлозар Дамянов, кметът на община Шумен Красимир Костов, заместник-кметът Иван Йонков, експерти от МРРБ и от водния сектор.

Участниците в заседанието са се обединили около становището Пречиствателната станция за питейни води да бъде ситуирана до Помпена станция „1300“ до квартал Дивдядово, което би позволило изграждането на съоръжението максимално бързо и без сериозни допълнителни разходи. В хода на дискусията са направени редица уточнения и е взето решение експертите да представят своите становища за промени в проекта. След като бъдат направени корекциите, до средата на месец юни ще се проведе ново заседание на Техническия експертен съвет, на което проектът  ще бъде приет.

Желанието на МРРБ е до края на тази година да бъде изработен и работен проект на Пречиствателната станция за питейни води, което ще даде възможност за кандидатстване за финансиране по европрограми.

От пресцентъра на областна администрация припомнят, че средствата в размер на 400 000 лв. за изработване на работен проект за Пречиствателна станция бяха осигурени от МРРБ след разговори на областния управител Донка Иванова и народния представител Любомир Христов с министър Лиляна Павлова.

След срещата МРРБ обяви Пречиствателната станция за питейни води за приоритетен обект и стана ясно, че държавата ще защити пред Европейската комисия нуждата от финансиране на безусловно необходими за страната ни обекти, какъвто е и Пречиствателната станция за питейни води за Шумен.

Паралелно с това в търсене на допълнителни възможности и интегриран подход при решаване на проблемите с качеството на питейната вода, след среща на областния управител Донка Иванова и народния представител Любомир Христов с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, бяха одобрени средства за община Шумен от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ за техническа помощ в размер на 509 000 лв. за проектиране на довеждащия водопровод от язовир Тича.

ШУМ.БГ