Община Шумен даде 10-дневен срок на СК по тенис на маса „Мадара“ да плати  задълженията си за консумативи - близо 75 000 лв. Писмо за това е изпратено до председателя на управителния съвет на клуба Христо Петров.

В противен случай общината е готова да прекрати договорите за отдаване под наем на спортна зала „Юнак“.

Това стана ясно днес на нарочна пресконференция, дадена от кмета на общината Любомир Христов. На нея присъстваха и заместник-кметовете Росица Антонова и Татяна Костова, както и директорът на ОЖИ Цанко Цанев.

„Дали сме 10-дневен срок, който изтича на 21-ви април, след което ще предприемем действия по прекратяване на договорите, които общината има със спортния клуб по тенис „Мадара“, каза кметът Христов.

Справката на общината сочи, че дължимата сума на клуба за електроенергия за периода 2010-2015 г. възлиза на 66 859.19 лв. За първите три месеца на тази година клубът дължи още 9 360 лв. Съгласно клауза в договорите, които общината е сключила със спортния клуб, той трябва да заплаща консумираната  ел.енергия, вода, такса смет, а наемът, който е определен, е за сметка на инвестиции на наемателите в спортната база.

Неплатените сметки са излезли наяве след вътрешен одит, направил проверка за управление на спортните имоти за 2014-2015 г. „Констатациите от доклада на одитора показаха, че повечето наематели не са плащали консумативите, които са тяхно задължения според сключените договори и трупали задължения, които са поемани от общината. В този списък е спортния клуб по тенис на маса в зала „Юнак“, каза заместник-кметът по финанси Татяна Костова.

Препоръките на одитора били да се сменят партидите, които се обслужват от Енерго-про и ВиК и са се водили на общината, където са идвали и фактурите и тя ги е плащала и да се прехвърлят на ОЖИ, които пък от своя страна да събира задълженията от наемателите и да плаща сметките.

Със заповед на кмета от 2016 г. ОЖИ поело задълженията си започнало да търси наемателите за неплатените суми, като изпратило три уведомителни писма на спортния клуб по тенис, но без резултат, след което отправило искане до „Енерго-про“ да се спре електрозахранването на зала „Юнак“.

"Наистина ние имаме такива задължения, за старите няма как да се върнем назад със задна дата, защото нямаме и никой не ни е предоставял издадени фактури по месеци. Искали сме да имаме отделен електромер на няколко пъти, но това не се случваше и така продължаваше с мълчаливото съгласие на кмета Красимир Костов и Митко Киров и общината е плащала с общи фактури“, коментира Христо Петров.

„Имам всички документи в т.ч. и от НАП, вследствие на годишните ни отчети, че спортният клуб няма задължения. Задължения можем да имаме, ако имаме фактури насреща, но ние нямаме такива“, уточни Петров. Той добави, че при приетият вече общински бюджет сметките са платени.

„Ние ще отговорим в срок на уведомителното писмо, но ако се стигне до прекратяване на договора, то ние ще си търсим правата чрез съда“, каза той и прогнозира, че зала „Юнак“ може да последва съдбата на „Фабулис“.

По думите му той е запознал със случая и народния представител Иван Иванов, който е обещал съдействие.

ШУМ.БГ