Учениците от ГПЧЕ И ПМГ в Шумен са изкарали най-висок среден резултат на матурата по Български език и литература /БЕЛ/ и тази година, съобщиха за ШУМ.БГ от Регионалния инспекторат по образование.

Първото място традиционно остава в ръцете на зрелостниците от Езиковата гимназия. Явилите се 151 дванадесетокласници са изкарали средна оценка Мн.добър 5,13. 108-те зрелостници на Математическата гимназия пък са с успех мн. добър 4,97. Следва СОУ “Йоан Екзарх Български” с добър 4,40. Четвъртото място от 28-те училища в областта си поделят Професионата гимназия по икономика и СОУ “Сава Доброплодни”. Зрелостниците и на двете училища са изкарали среден успех 4,18.

Последното място е за учениците от Професионалната гимназия по селско стопанство във Велики Преслав, чийто успех тази година е среден 3,04.
Броят на двойките от всички явили се ученици на зрелостния изпит е 118, а този на шестиците – 99, като няма дванадесетокласник, изкарал максималният брой точки.

Справката, представена от РИО-Шумен показва, че  с всяка изминала година средният успех на дванадесетокласниците от матурите по БЕЛ пада, независимо от училището. Така, например учениците на ГПЧЕ, завършили през 2008 г. са изкарали почти отлична оценка: 5,47. През 2009 г. – успехът им е бил 5,42, през 2012 г.– 5,19 и т.н. до 2016 г., когато оценката е 5,13.

Средният успех на всички ученици от областта тази година е с 10 стотни по-нисък от този през миналата година.

“Със средния си успех по БЕЛ от 3,95 област Шумен е сред 27-те области в страната със спад. Миналата година средната оценка по предмета в нашата област е била 4,05, като ние сме на 14-то място като понижение в страната в сравнение с останалите области”, каза началникът на РИО – Шумен Светлана Милева. Тя обобщи още, че въпреки по-ниския резултат, тази година област Шумен бележи лек ръст в класацията сред останалите области спрямо миналата година. Тази година от всички 28 области, сме на 22-ро място, а през миналата година сме били на 24-ро място.

Според Милева има значение и това, какъв е успехът на учениците, които се явяват за първи път и какъв е този на зрелостниците, които вече са били скъсани и се явяват заедно с останалите. Към момента обаче информацията за това все още не е обобщена.

ШУМ.БГ