Община Шумен сериозно ревизира правилата за отдаване под наем на жилищата си. Основната промяна е въвеждането на максимални срокове за ползване на апартаментите. Досега такива нямаше.

Сега предлаганото изменение ограничава общия срок за настаняване в общински жилища до 10 години за граждани и за щатни служители в общинска администрация, и до 5 години за специалисти, работещи в държавни бюджетни структури.

В момента община Шумен отдава под наем 678 свои жилища. Над 30% от наемателите им ги ползват повече от 10 години.

Това означава, че когато промените влязат в сила, те ще трябва да ги напуснат или да ги купят по пазарни цени.

Предлаганите изменения не предвиждат промяна на правилата за покупка — основното условие е наемателят да е живял в съответното жилище 3 години.

Друга важна промяна има в системата за класиране на кандидатите за апартамент. Досега най-много точки получаваха семействата с две и повече  деца и самотните родители на непълнолетни деца. Според предлагания текст същите максимални 7 точки вече ще се дават само на семействата, в които има човек с над 90% намалена работоспособност, удостоверена с решение на ТЕЛК/РЕЛК. Самотните родители на непълнолетни и тези с повече от две деца ще получават съответно 5 и 3 точки.  

Вече няма да могат да кандидатстват и такива, които имат някакво задължение към общинския бюджет — било такса смет или данък сгради.

Също така ще се гонят от жилището наематели, които не са плащали наем и консумативи за повече от 3 месеца. Досега гратисният срок бе половин година.

“В общински жилища при облекчени условия трябва да се настаняват временно нуждаещи се граждани и специалисти. Целта е да се задоволят жилищните нужди на лицата, които временно са изпаднали в тежко икономическо състояние. Предлаганият 10-годишен общ срок за настаняване е значителен период от време, в който настанените да стабилизират положението си и да решат жилищния си проблем“, се казва в мотивите към промените.

Промените в Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и за продажба на общински жилища са качени за обществено обсъждане на сайта на общината. Те са изготвени от 6-членна комисия. Предложения и становища могат да бъдат депозирани до 22-ри юли, като след това промените ще бъдат внесени за одобрение от Общинския съвет.  

ШУМ.БГ