Министерски съвет отпусна 25 000 лв. за възстановяването на паметника-портал на 7-ми пехотен Преславски полк в Шумен. Общината ще дофинансира строежа с 10 хил.лв.

Това стана ясно днес на разширено заседание в сградата на община Шумен, на което присъстваха  художници, архитекти, военни, историци, представители на областната и общинската администрации.

Единственият проблем, оказа се, е мястото, на което да се постави портала. След близо 2 часа дебати консенсус не се постигна.

Обсъдени бяха различни варианти. Първият – да се възстанови на историческото му място на бул. “Славянски” пред Разперко бе подкрепен само от историка и краевед полк. Димо Димов. Той бе категоричен, че щом нещо се възстановява, то трябва да е на оригиналното си място, а не да се решава административно.

Повече изказаха мнение порталът на славния полк да се постави до стъпалата между Младежкия дом и Летния театър. Показана бе и графическа възстановка, изготвена от арх. Валери Колев. За това място бяха председателят на инициативния комитет за възстановяване на портала полк. Радослав Узунов, както и съюзите на офицерите от резерва и на ветераните. Твърдо против бе главният архитект на общината Дияна Стефанова, а художникът Валентин Кулев определи идеята като безумие. “Да се затвори визуалния подход към паметник “Създатели на българската държава” по този начин е кощунство”, каза и председателят на Камарата на архитектите арх. Красимир Генов.

Той подкрепи идеята, предложена от Съюза на художниците, порталът да се разположи пред Щаба на Военното училище. Мотивите им бяха, че там той ще се впише най-добре, както визуално, така и смислово. Полк. Радослав Узунов възрази остро заради оръдията и ракетата, които са там.

Така в крайна сметка решение не бе взето. Постигнато бе съгласие само за нова среща в още по-широк състав.

Паметникът-портал на 7-ми преславски полк е построен през 1927-ма година и след това съборен през 1957-ма, за да се освободи място за партизанския монумент.

По предварителни сметки възстановяването му ще струва около 58 хил.лв. Най-скъпи ще са шестте мраморни плочи с размери 2,4 х 0,8 м., на които ще се изпишат имената на 300 загинали офицери и войници от полка.

Отпуснатите от държавата средства за паметника са във връзка с честването на 100 години от Първата световна война и 70 години от края на Втората световна война.

ШУМ.БГ