Газифицирането на двете детски градини в кв „Тракия“ - „Братя Грим“ и „Дружба“, което трябваше да започне през юни, се забавя заради обжалване на обществената поръчка. Фирмата, която е обжалвала процедурата, вече е оттеглила жалбата, но Комисията за защита на конкуренцията все още не се е произнесла по казуса и газифицирането не може да започне.

Това обясни заместник-кметът Найден Косев на брифинг, на който разясни как вървят ремонтните дейности в детските градини и училищата преди началото на учебната година.

За газифициране на двете градини общината има спечелен проект на стойност 337 хил. лв.

„Проблемът идва от там, че газифицирането може да започне и през зимните месеци, но в такъв случай ще срещнем трудности с организацията на учебния процес, но ще направим нужното, за да решим проблема“, обясни Найден Косев.

Той допълни, че дейностите по газифицирането на детските градини не може да се отлага за следващата година, защото се извършват с евросредства и те могат да бъдат загубени, ако не се усвоят до края на тази година.

Другият проблем, който се е очертал при ремонтните дейности е 250 кв.м. компрометирана външна изолация на математическата гимназия „Нанчо Попович“. Тя бе санирана преди пет години от фирма “Билдинг строй Експрес”, а гаранцията на дейностите изтича в края на тази година. „Изпращаме трето писмо до фирмата да отстрани нередностите и, ако това не се случи, общината ще направи ново саниране“, каза Найден Косев.

"Вероятно до 15 септември няма да приключат и ремонтните дейности в детска градина „Чучулига“ в кв. „Дивдядово“, но това няма да затрудни учебния процес и децата ще могат да я посещават", допълни заместник-кметът. В градината се подмененят водопроводната и вътрешната отоплителна инсталация.

В останалите детски градини и училища в Шумен ремонтите ще приключат до началото на учебната година. За текущи ремонти в детските градини общината е заделила 250 хил. лв. От тях са реализирани 126 хил. лв. Ремонтни дейности са извършени във всички 32 детски градини.

300 хил. лв. за текущи ремонти са заделили от бюджетите си училищата в общината. Реализирани са 215 хил. лв. „Средствата, които са вложени в ремонтите са по-малко, защото се работи по проекти“, разясни Найден Косев.

Той допълни, че планираните капиталови разходи за ремонти на детските градини за цялата година с в размер на 574 хил. лв., като 201 хил. лв. са собствени средства на общината.

Капиталовите разходи заложени за ремонтите на училища са 39 хил. лв. като токова ще бъдат реализирани до края на септември. С тези средства е направен основен ремонт на VІ ОУ, авариен ремонт в СУ „Сава Доброплодни“, изградени са подпорни стени в ІІІ ОУ и СУ „П. Волов“.

Новата учебна година в Шуменска община започва в 32 детски градини, по 16 в града и селата, в които са записани към момента 2902 деца, обобщи данните Косев.

20 общински училища – 19 общообразователни и едно професионално ще отворят врати за първия учебен ден и в тях ще се обучават 8317 ученици от 1 до 12 клас. В 4-те Центъра за подкрепа за личностното развитие – УСШ, ОДК и  бившите две средношколски общежития броят на записалите се е 1200.

“Тревожно е, че годишно бройката на ученици пада с близо 100, т.г очакваме броят им да е по-малко със 70. Причините са ясни – движение на хора, работа в чужбина”, коментира Косев. Като тревожно той определи и състоянието на 6-то основно училище, където в последните 3-4 г. се отчита намаление на децата. “Засега все още нямаме слети паралелки, но вероятно след няколко години това ще се случи”, прогнозира Косев.

ШУМ.БГ