Отбор “Русе А” спечели националното състезание по дебати, което приключи днес в Шумен.

Русенският тим спечели финала като опозиция на отбор “Сивите мишки” от Стара Загора. Младежите дебатираха на тема: “Съществува разбиране, че Европа се придвижва на две икономически скорости – на развитите и развиващите се страни. Това правителство, като Европейския съюз ще мотивира големи бизнеси от развити страни членки да инвестират в развиващите се страни”. Кой да спечели определи жури от петима души, с председател Асен Кочанов от Пловдив.  

Сред всички осем тима от Шумен, най-добре представилите се са отборът от ученици на ПГПЧЕ “Никола Й. Вапцаров” "0% шуменци" и от ППМГ “Нанчо Попович” - "София + 1", които спориха с финалистите на полуфиналите.

Събитието уважи зам.-кметът по образование Найден Косев. Той благодари на всички участници в състезанието и похвали Градския ученически парламент в Шумен за добрата организация. Косев връчи наградите на най-добрите в индивидуалната класация. Там първо място спечели Иван Желев от Стара Загора, който изпревари Светлин Петев от София /второ място/ и Иван Иванов от Русе /трето място/.

В националното състезание по дебати във формат World Schools - Shumen WSC взеха участие общо 24 отбора от Шумен, Пловдив, Стара Загора, Русе, Пазарджик, София, Велико Търново и Добрич.

ШУМ.БГ