Изграждане на цялостна интегрирана информационна система е започнала Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Системата ще се въведе в сградите на лечебното заведение в Шумен и Нови пазар.

Това каза днес на пресконференция изпълнителният директор на МБАЛ д-р Атанас Атанасов.

С въвеждането на тази система персоналът на болницата до голяма степен ще отхвърли писането на хартия и във всеки момент ще има достъп до необходимата му информация за лечението на пациента.

„Когато на един пациент му е взета кръв в Спешно отделение, тази проба отива в лаборатория. Данните от изследването ще се въведат в системата и лекарят, при когото вече е пациентът ще може да я види и да предприеме съответното лечение, а няма да чака някой служител да му донесе изследването. Т.е. скъсява се времето за получаване на резултатите от клиничните и образните изследвания, ще има по-бърза обработка на медицинската документация, различни видове справки, заявки за консултации, заявки за лекарства и др.“, обясни необходимостта и ползата от въвеждането на интегрираната информационна система д-р Атанасов.

Той  не се ангажира със срок кога системата ще заработи изцяло.

„Електронната система се въвежда със средства на болницата. В момента се извършват дейности по изграждане на системата, обучение на персонала, което отнема повече време“, каза Атанасов и допълни, че това е важна стъпка към въвеждане на електронно досие на пациентите.

Друга новост, с която болницата ще оптимизира дейността си е монтиране на нова безжична сестринска система, която улеснява връзката между пациент и медицински сестри. Системата вече работи във ІІ хирургично отделение. Пациентът сигнализира чрез бутон, че има нужда от медицинска сестра, а номерът на стаята, от която е повикването, освен в сестринската стая, се изписва и на електронно табло в коридора на отделението.

За достъп на пациентите до високите етажи на болницата е планирано да се изгради многоместен асансьор.

„От министерството вече ни отпуснаха 150 хил.лв. за изграждането на асансьора. Очакваме следващата година  и останалата сума от още 150 хил.лв.", каза д-р Атанасов. Той уточни, че в момента тече предварителна процедура по проектиране на съоръжението.

Новият асансьор ще бъде изграден вътре в сградата, в южната част на ХБ. Вратите на асансьора ще се отварят към фоайетата на етажите, където преди време бяха базирани местата за хранене на пациентите.

Директорът на болницата допълни, че след изграждане на новия асансьор предстои подмяна и на сегашните.

В болницата се извършва организация и по оптимизиране на приема и изписването на пациентите.

За целта приемните кабинети вече са пребазирани около централния вход на болницата. Предстои да се отвори и един специален кабинет, през който ще минават пациентите, които се изписват.

„В болницата разполагаме със 7 устройства за пръстови отпечатъци на пациентите. Обмисляме да закупим още. Затруднения все още има, особено при изписването, когато пациентите се дечекират. Ако затрудненията продължат ще сложим устройства за пръстови отпечатъци на всеки етаж“, каза Атанасов.

След ремонта на 5-ия етаж, където е Пъpво Вътpешно отделение, в момента се извършва ремонт на 8-ия етаж на МБАЛ, където са І ХО и отделението по урология.

За ремонта болницата е отделила 110 хил.лв. собствени средства, а 50 хил. лв. са отпуснати от община Шумен.

Директорът на болницата каза още, че предстои ремонт на Спешно отделение и реорганизация на приема на пациенти там.

Ще се изгради чакалня пред сегашното отделение. Вече е променен и достъпът на пациенти до кабинетите на медиците в Спешното.

„За да намалим конфликтите, които възникват в отделението, наехме частна лицензирана охранителна фирма, чиито служители се грижат за реда. Те са напътствани от лекарите и медицинския персонал в отделението кой от чакащите да пропускат. За да е по-ефективна работата на лекарите в Спешното, роднини вече не се допускат, освен ако не се налага да придружат пациента“, каза д-р Атанасов.

В края на пресконференцията д-р Атанасов заяви, че болницата е получила акредитация с оценка „отличен“ за следващите пет години и, че е в стабилно финансово състояние.

„Нямаме проблеми с посрещане на текущите разходи. Нямаме и просрочени задължения“, заяви д-р Атанасов.

ШУМ.БГ