5 600 кв.м ще е разгънатата площ, на която ще бъде разположена многофункционалната зала „Арена Шумен“.

Максималният капацитет на местата в нея ще е 2300 седалки, като 1500 от тях ще са стационарни. Съоръжението ще е с едно полуподземно ниво и две надземни.

Така накратко очертаха параметрите на „Арена Шумен“ архитектите Валери Иванов и Калин Колев от архитектурно студио „АТЕК-ВД“ София, които са част от екипа, изготвил идейния проект на залата.

Днес двамата го презентираха официално в зала 363 на общината. На срещата присъстваха кметът Любомир Христов, заместник-кметът Боян Тодоров, главният архитект Дияна Стефанова, както и архитекти, проектанти и журналисти. 

„Арена Шумен“ е част от по-голям комплекс, който ще бъде изграден. Залата е многофункционална. В нея ще се провеждат, както спортни прояви, така и изложби, концерти, конференции и други мероприятия“, обясниха замисълът си архитектите Иванов и Колев.

Те допълниха, че „Арена Шумен“ е проектирана за почти всички видове спортни състезания, с изключение на спортна гимнастика, за която изискванията са за много по-големи мащаби.

Габаритът на игралното поле е минимум 30.00 м /45.00 м Над игралното поле светлата височина е минимум 12.50 м до най-ниската част на металната покривна конструкция.

„Игрището ще е с постоянен паркет, което ще се покрива с друг вид настилка, според нуждите на провеждащото се мероприятие“, обясниха проектантите.

Те допълниха, че 1500 ще са постоянните места в съоръжението. При необходимост ще има възможност да се поставят 2 реда сгъваеми трибуни и преместваеми седалки, с което капацитетът се увеличава до 2300 места.

Основният автомобилен и пешеходен подход към залата ще е от  ул. “Марица“ на югозапад. В североизточната част на имота е обособена зона за разполагане на наземен автомобилен паркинг за минимум 285 автомобила.

Авторите на идейния проект обясниха още, че залата е на две нива и половина.

На полуподземен етаж ще са разположени зала за загряване, фитнес, спортно-технически кабинети и складови помещения. На нивото, където е теренът, е предвиден лекарски кабинет, допинг контрол. На второ ниво са оформени зони за ВИП гости и за медии със зала за пресконференции и самостоятелни входове от полуподземното ниво.

Архитектите Иванов и Колев допълниха, че по време на изготвянето на идейния проект са поддържали постоянна връзка с ръководството на общината и са се съобразили с нейните изисквания.

Те допълниха, че е възможно при изготвяне на работния проект да настъпят козметични промени, които са характерни за всеки строителен процес, но те няма да променят цялостния вид и облик на „Арена Шумен“.

В края на срещата кметът Любомир Христов изрази надежда до края на 2017 година залата в Шумен да бъде построена.

Той допълни, че на следващ етап ще се пристъпи към изграждането на игрища и басейн в пространството около залата, както и на хотел и жилищни сгради.

Главният архитект на общината Диана Стефанова обясни, че администрацията е изпълнила необходимите изисквания по Закона за устройство на териториите и вече е издала разрешително за строеж на залата. 

ШУМ.БГ припомня, че общината вече обяви обществена поръчка за проектиране и строителство на „Арена Шумен“.

ШУМ.БГ