Работата с деца жертви на насилие и техните семейства на специалистите в Синята стая и „Зона ЗаКрила“ в Шумен е на високо ниво и се равнява с тази в Европа и света.

Това отбелязаха днес на пресконференция проф. Нели Петрова, председател на УС на Института по социални дейности и практики (ИСДП), Златка Йорданова -  директор на Детски център за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила”, председателят на ШОС Нели Батанова и прокурор Гинка Чинова от ОП – Бургас.  .

В Шумен ИСДП организира двудневен семинар, на който ще бъдат споделени опита и добрите практики при работата с деца, които са жертви на насилие.

В семинара участват над 40 полицаи, съдии, лекари, психолози, прокурори, социални работници, които ще получат съвети и насоки как да работят съвчестно в случаите с деца преживели насилие и възрастни, уязвими жертви.

Обученията се провеждат в цялата страна, като целта е работата на всички институции да се синхронизира и да отговаря на Европейската Директива 2012/29/ЕС за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.

На практика, това означава съществуващите услуги да се ориентират около жертвите и да им осигурят, според специфичните индивидуални нужди, психологическа, правна, социална и медицинска помощ. 

„В това отношение практиката в Шумен се дава за пример в цялата страна“, каза проф. Петрова.

Тя допълни, че Синята стая в Шумен съществува от 10 години и работата на специалистите в нея е по стандартите на европейската директива.

„Има адаптиран подход към жертвите на насилие и техните семейства. Добра практика създаде и „Зона ЗаКрила“, където на ранен етап станалите жертви на насилие имат достъп до услуги, информация и подкрепа на едно място“, каза още проф. Петрова.

От откриването през януари до сега, „Зона заКрила” в Шумен е подкрепила 47 деца (24 момичета и 23 момчета). 17 са били жертви или свидетели на домашно насилие, 12 - на сексуално насилие, 10 – разпитвани в синя стая по граждански дела, 4 – пострадали от физическо насилие, 2 – пострадали от пътни произшествия и 2 – извършили насилие. 20 са подкрепените родители, сред които има както жертви на домашно насилие, родители на деца-жертви, така и родители, извършили насилие. 18 са направените изслушвания на деца в „синята стая” на Зоната, заявките са идвали от РУ МВР, Районен съд и прокуратура. От тях 7 са направени в досъдебно производство, 3 по граждански дела и 1 по наказателно. По тези случаи  са налице – 1 влязла в сила ефективна присъда, 1 решение обжалвано на по-горна инстанция и 2 решения по граждански дела; останалите са в процес на развитие на правните процедури.

По време на семинара ще бъде обсъдено как на практика може да има по-добро взаимодействие между разследващите органи, съд и социалните дейности, което е важно, за да може да се окаже подкрепа на жертвите на насилие.

Според прокурор Гинка Чинова от Окръжна прокуратура - Бургас това може да се случи, когато институциите заработят като хора, а не като ведомства. 

ШУМ.БГ