Община Шумен ще ползва банковата гаранция на изпълнителя на ИСПА 2 и с парите ще оправи сама дефектите по проекта. Това ще стане, ако обединение „Аква Билд Шумен“ не свърши работата в рамките на 4 дни – до 25-ти октомври.

Крайният срок е даден от кмета Любомир Христов в писма до изпълнителя и до строителния надзор на водния проект, съобщиха от пресцентъра на общината.

Причина за ултиматума е фактът, че от май досега са изпратени шест уведомления, в които са описани всички аварирали участъци, а само малка част от изброените дефекти са били отстранени.

Според общината има пропаданията на пътните настилки, които на места достигат до 50–60 сантиметра и се превръщат в сериозна предпоставка за пътно-транспортни произшествия. Освен това, по време на експлоатацията на новоизградената водопроводна и канализационна мрежа се установило, че на няколко улици в града липсват сградни канализационни отклонения, които е трябвало да бъдат изградени по проект.

На кръстовището на ул. “Лозенград” не е направена връзката между старата и новата канализация, а по ул. “Еделвайс”, изобщо не била възстановена асфалтовата настилка след полагането на тръбите.

В момента се прави изчисление на разходите, които ще са необходими за ремонтите. Веднага след дадения краен срок общината ще предяви иск по банковата гаранция на изпълнителя, която е малко над 1,5 млн.лв., казаха още от кметския пресцентър.

Ползването на парите от гаранцията е регламентирано в договора. Сумата ще се изиска директно от банката, без нужда от съдебни процедури.

ШУМ.БГ