На мащабна среща в БФС футболните клубове и ръководството на Профилигата стигнаха до съгласие за промени в правилата.

Според договорките Първа лига остава с 16 отбора, а предложението на 5 от отборите за намаляване на бройката не бе прието. Новост обаче форматът.

Той ще бъде от първа четворка, втора четворка и осмица. В първата четворка форматът ще е всеки срещу всеки, както и във втората също. Който заеме трето или четвърто място, в зависимост от Купата, ще играе бараж срещу петия. В осмицата за изпадане ще се играе само по един мач. Два отбора изпадат директно и два ще играят бараж съответно срещу третия и четвъртия във Втора лига.

Предложение, което бе прието - мачове от Втора лига да могат да се играят, когато има пауза за националните отбори.

Във Втора лига отборите се увеличават от 18 на 20, като Ботев Пловдив и ЦСКА ще вкарат дублиращите си отбори. Имаше предложение да бъдат разделени на две по 12, но не мина.

За да влязат в сила от следващия сезон, всички предложения трябва да се официализират и от Изпълкома на БФС, но се смята, че това е формалност.

След срещата, на която присъстваха представители на почти всички елитни клубове, президентът на БФС Георги Иванов-Гонзо заяви, че повече еднолични решения в българския футбол няма да се взимат, като всички ще бъде съгласувано.

"Ние сме партньори с клубовете и тук няма еднолични решения. Смятам, че вече насоката или пътят, който начертахме, е ползотворен и ще е много по-добре за бъдещи решения. Ние сме тук, за да помагаме на клубовете, а не да правим рестрикции, глоби и така нататък. Ако беше намалена бройката на отборите, много футболни центрове, като Враца или Пазарджик, можеха да останат без отбори в елита. Имаше недоволство, че на баража седмият играе срещу четвъртия. Сега баражът ще бъде четвъртият срещу петия. Даваме предимство на силните отбори да премерят сили един срещу друг", обясни Гонзо и добави, че не са обсъждани нови правила за бройката на чужденците в отборите.

Дир.бг