Турска компания откри завод за фаянс и теракота в Нови пазар. В началото ще бъдат разкрити 150 работни места, като през следващите пет години се очаква броят на служителите да достигне 1000 души.

Чрез инвестицията на турското дружество беше съживен старият завод „Керамика Плиска”, който така и не заработи след като беше построен преди години.

Заводът започва работа с 1/3 от капацитета си, като се очаква да заработи с пълни мощности през пролетта на 2017 г.

На откриването на завода днес присъства министър-председателят Бойко Борисов.

„Нека да поздравим хората от Нови пазар с новите работни места, които ще се разкрият с този завод. Това, което мога да обещая на хората от Нови пазар, е че ще продължим да полагаме всички усилия те да останат и да живеят тук“, каза министър-председателят Бойко Борисов при откриването на завод на Akgun Seramik в града.

„Действително имаше проблем и инвеститорите щяха да си тръгнат, както често се случва в България, когато или администрацията е бавна, или се престарава, или не мисли стратегически. Сега с този завод ще се разкрият 300 работни места – това са 1500 души, които ще се прехранват и ще имат от заплатите си повече на трапезата. Радвам се, че днес вече имаме готова линия да работи, до март 300 човека ще работят тук. Убеден съм, че много по-скоро ще се развие тяхната инвестиция, и не само тя“, каза премиерът, като допълни, че има интерес към бившия стъкларски завод „Китка“, където биха могли да работят около 500 човека, и към цех за керамика в Нови пазар.

„Изказваме искрени благодарности на премиера Бойко Борисов за помощта, която ни оказа при реализирането на тази голяма инвестиция и въвеждането на обекта в експлоатация“, заяви председателят на борда на турския холдинг Ерхан Акгюк. Той подари на Борисов картина с българското знаме, направена от керамика. 

Кметът на Нови пазар също изказа благодарности на премиера за усилията му заводът да бъда отворен. „Проектът имаше проблеми и благодарение на министър-председателя той успя да продължи и да се реализира. Камаджиев допълни, че подобна инвестиция в малкия и уютен Нови пазар е пример за развитие на икономиката на България. По думите този завод ще накара много млади хора да останат в града.

„Виждате, когато сме ние – идват инвеститори, има работни места“, каза още при откриването на предприятието премиерът. Той посочи, че във фискалния резерв на страна има над 13 милиарда лева, които гарантират стабилността на националната валута и спокойствието на инвеститорите. „И то в година, в която това правителството след експеримента Орешарски изплати 1,2 милиарда за двете американски централи, 1,3 милиарда за руската „Белене“ и 3,7 милиарда за КТБ. Събрахме и платихме близо 7 милиарда без да ги усетят хората. Тези дългове станаха за една година, докато ни нямаше. Казвам го, за да не си правим повече експерименти“, заяви Борисов.

Министър-председателят посочи, че другата му цел, която ще доведе до подобряване живота на хората от региона, е изграждането на магистрала „Хемус“.
„Обещал съм, заложили сме я „Хемус“ ще я има. Нови пазар е едно прекрасно място за живеене. Морето е на 20 минути, магистралата на две, а като я завършим ще стигате до София за 2 часа и половина. Той допълни, че така ще се създадат и условия за икономическо развитие.

В отговор на изказването на лидерът на БСП Корнелия Нинова, че освободеното от Кристалина Георгиева място в ЕК ще бъде заето от сегашния президент Росен Плевнелиев, премиерът заяви, че има достатъчно подготвени хора в България за мястото. 
„Много имена мога да посоча, но към момента не е редно. Премиерът допълни, че Плевнелиев остава на поста си до края на януари и името му изобщо не е обсъждано по повод овакантената длъжност. „Постът който зае Кристалина Георгиева в  Световната банка е изключително важен, работеше се по тази позиция, защото тя е от значение за страната ни“, каза още Борисов.

Той коментира и подкрепата на евродепутати от БСП и ДПС на резолюция на Европарламента, в която се насърчава миграцията. „Винаги са били двулични, едно говорят в България, друго правят навънка. Така са решили, така са гласували. Приемаме го. Ние сме против. Положихме много усилия да норамилизираме отношенията с Ердоган, да докараме еврпоейската полиция. И ето вчера нямаме нита едно преминаване на границата. Сега виждаме, че си играят със страховете на хората. Не можем да трепем хората по границата, нито да влезем в риториката на тези, които казват всеки да се засели там, където му хареса. Истината е някъда по средата. Няма нищо по-хубаво от мира и тези хора да се върнат по родните си места. Това е моята, на партията и на държавата политика“, допълни Борисов.

ШУМ.БГ