Доналд Тръмп има план за реформа на федералната администрация и служителите няма да я харесат, пише "Вашингтон пост" в статия за подготвяните от екипа на бъдещия президент промени.

Реформата се обсъжда и с контролирания от републиканците Конгрес и предвижда отмяна на редица привилегии и защита на работните места, от които администрацията се възползваше поне от поколение насам.

Промените предвиждат замразяване на заплатите, прекратяване на системата за автоматично повишаване в кариерата при натрупване на стаж, забрана за държавна помощ за профсъюзите и не толкова щедри пенсии.

Доскоро това бе немислим подход към стотиците хиляди федерални служители, профсъюзите им и техните поддръжници в Конгреса. Но победата на Тръмп като кандидат извън статуквото обещава за разтърси системата. Все повече консерватори смятат, че могат да предприемат нещо, което републиканците не са си позволявали в 133-годишната история на модерната федерална администрация на САЩ.

Нют Гингрич, бившият председател на Камарата на представителите и приближен съветник на новия президент, го призоваваше да реформира гаранциите за "работа доживот" в администрацията.

Според него реформата може да бъде оглавена от Стивън Банън, бившия ръководител на Breitbart News, който бе председател на предизборния щаб и стана един от главните съветници на Тръмп в бъдещата администрация на Белия дом. "Това е голям, голям проект", допълва Гингрич.

Банън, който с остър тон нападаше "връзкарския капитализъм" на Вашингтон и предупреждаваше за "корумпиращото влияние на правителството", описва администрацията като прекалено щедро платена и твърде раздута "привилегирована класа".

През ноември Breitbart News написа, че броят на правителствените служители в САЩ надвишавал този на работниците в производството с 9 977 000 души. В действителност цивилните служители във федералната администрация са 2.1 милиона души.

Гингрич казва, че вероятно ще се вземе пример от Скот Уокър, републиканския губернатор на Уисконсин, който лиши профсъюзите на държавните служители от повечето от правата им за колективно договаряне и принуди служителите да правят по-големи лични вноски за здравно и пенсионно осигуряване.

Новоизбраният вицепрезидент Майк Пенс също има с какво да даде пример - като губернатор на Индиана той одобри повишаване заплатите на щатски служители единствено ако са получили добра оценка за досегашната си работа. Тази стратегия бе изпробвана в Пентагона по време на президента Джордж Уокър Буш, но лошо се администрираше и бе изоставена. Тя е различна от действащата система за автоматично повишаване на заплащането според прослужените години.

Вероятно замразяването на заплащането ще бъде избирателно спрямо отделни сектори от администрацията. Причината е, че Тръмп иска да закрие министерството на образованието и части от агенцията за защита на околната среда, но в същото време да увеличи състава на армията, да утрои агентите на имиграционната служба и да наеме хиляди в граничните патрули.

За целта не му е нужно одобрението на Конгреса - той може да използва правомощията си на президент с издаването на пряка заповед (т.нар. executive order) или чрез инструкции към федералните агенции от по-ниска категория.

dnevnik.bg