Цистерна с пропан-бутан се взриви на гарата в Хитрино. Има голям пожар и много пострадали хора.

Жертвите достигнаха 7.

Цистерната се е взривила в 5,40 часа.

От ударната вълна са изпочупени всички прозорци в селото, съборени са и къщите, намиращи се в близост до гарата. Към мястото са насочени линейки от няколко области.

На входовете на Хитрино има полицаи, които не допускат влизането към селото, поради риск от повторни взривове.

На място пристигнаха зам.-областният управител Петко Шаренков, областните шефове на полицията и пожарната.

„Взривът е бил ужасен. Аз лично видях поне 4 загинали. Всички служби са на място и овладяват ситуацията“, каза за ШУМ.БГ Петко Шаренков.

Според него жертвите са хора от съборените къщи наблизо.

"По всяка вероятност е дерайлирала влакова композиция с цистерни с пропан-бутан. Взривили са се една или две Цистерни. Другите се обливат и охлаждат от пожарникарите“, каза Шаренков. Той добави, че не се налага евакуация на жителите на селото.

25 души са приети към момента в Многопрофилната болница в Шумен, съобщи управителят д-р Атанас Атанасов.

„Травмите на пострадалите са различни. Трима са с тежки изгаряния и са откарани във Варна. Има пострадали с все още неясна диагноза. Други са с фрактури на крайници и череп. Всички екипи в болницата са мобилизирани и в момента в 4 зали се извършват операции“, каза още д-р Атанасов.

Пет станаха жертвите на взрива в Хитрино. Към 10,00 часа от шуменската болница съобщиха, че е починал мъж с изгаряния.

“Щетите са големи, тежък взрив, доста ранени над 25, няколко човека с изгаряния над 99%. Отворихме резервите с кръв.”, каза пред журналисти пристигналият на мястото на инцидента премиер в оставка Бойко Борисов.
Той обясни, че според машиниста на дерайлиралия влак композицията се е откъснала след петия  вагон.

Борисов пое ангажимент също държавата да поеме възстановяване на материалните щети. Ние ще вземем решение и ще помогнем на хората, но за съжаление загиналите не могат да се върнат. Комисия ще опише щетите. В момента, в който ги имаме от кмета и от областния управител описани,  ще ги отпуснем като пари и ще ги оправим”, каза Борисов.

В късния следобед от пресцентъра на МВР съобщиха, че жертвите са вече 7.

Петата жертва е намерена изпод развалините на дома си в Хитрино. В късния следобед е починала жена и във варненската болница.

"Около 17,30 часа е приключило извеждането на всички жители от село Хитрино. Повечето от жителите са настанени при техни близки и в кризисни центрове, създадени от община Шумен. На територията на населеното място са единствено служителите на Министерството на вътрешните работи.

Над 100 пожарникари продължават да погасяват отделни огнища, да охлаждат цистерните в района на гарата, както и да претърсват за пострадали хора под срутените къщи. Предстои да започне високорисковата операция по претоварване и транспортиране на опасните вещества", казаха още от пресцентъра на МВР.

ШУМ.БГ