И последната цистерна на дерайлиралия в Хитрино влак е изнесена. От 14,00 часа днес хората от южната част на селото ще започнат да влизат в домовете си.

Това заяви пред журналисти в Кризисния щаб край Хитрино директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита  на населението“ главен комисар Николай Николов.

“С огромна радост съобщавам, че на 11-я ден усилията на повече от 800 човека дадоха резултат. В 14,00 часа хората от южната част на селото, високата, започват организирано да влизат по домовете си. Това влизане ще става – собственик, полицай, пожарникар, който мери атмосферния въздух за наличие на евентуално горимо вещество, и представител на общината”, каза пожарникар №1 на България.

Той обясни, че според него и експертите му вече няма дори теоретична опасност от взрив или пожар, но за успокоение на хората ще се прави замерване за газ във всяка къща. 

На място са и 13 екипа на “Енерго про”, които ще пускат тока по къщите, след като се извършат въпросните проверки.

За жителите на Хитрино, които останаха без дом, комисар Николов припомни, че са доставени 15 фургона, оборудвани с най-необходимото. “Те ще бъдат поставени там, където хората пожелаят. Първият вариант е да бъдат подредени на едно място. Вторият вариант, който е по-вероятен, е по техните парцели”, каза той.

Относно доброволците, които желаят да се включат в разчистването на терена, комисар Николов обясни, че ще им бъде разрешено да се включат най-вероятно в четвъртък. “Но това трябва да е много организирано. Ентусиазмът трябва да бъде използван на тези доброволци, но не да навлязат в селото и да се получи суматоха. Утре ще вземем решение кога ще могат да влязат”, каза пожарникарят.

13 екипа започнаха да замерват въздуха в домовете на първите 70 жители, които бяха докарани с автобуси в селото малко след 14,00 часа. В къщите, които бяха проверени, всичко бе в нормите. Служители на Енерго Про също бяха там и пускаха тока на всеки, който поиска.

„Който иска може да остане в дома си още днес“, каза началникът на шуменската полиция старши комисар Ялчън Расим.

Повечето от жителите на селото, които отключиха, за да замерят въздуха в къщите им, обаче заявиха, че днес няма да останат и ще се върнат утре или вдругиден, когато има ток и вода.

ШУМ.БГ