Шуменският окръжен съд наложи мярка за неотклонение задържане под стража на главния машинист на дерайлиралия в Хитрино влак Димитър Михнев.

41-годишният русенец е с обвинение по чл. 343 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице при изпълнение на служебни задължения. За това престъпление законът предвижда от 5 до 20 години затвор.

Именно заради предвиденото тежко наказание съдия Марияна Георгиева прецени, че има реална опасност Михнев да се укрие, въпреки че е с чисто съдебно досие и добри характеристики. Съдът посочи и това, че Михнев е продал недвижим имот 3 дни след инцидента, а също така при едно от полицейските посещения не е бил открит на адреса си.

Прокуратурата изнесе данни за самия инцидент. Според съдебно-техническата експертиза влакът е навлязъл при първата стрелка на гара Хитрино с 80 км/ч при разрешени 40 км/ч, а при стрелка №2 се е движил със 78 км/ч.

Това, според прокурор Маргарита Георгиева, е причината за разкъсването на композицията и дерайлирането на вагоните. Тя посочи още, че вследствие на това се е получила пробойна в цистерна с френски собственик. Това е довело до изтичане на голямо количество течен полипропилен, образувало се е масивно загазоване, а газът е възпламенен от печка на твърдо гориво в къща на ул. „Панайот Волов“ №15.

Пред съда защитниците на Димитър Михнев поискаха по-лека мярка. Те заявиха, че в тома с класифицирана информация по делото е приложена справка от ДАНС, в която е посочено като вероятна причина за инцидента и незаключена входна стрелка на железния път в гара Хитрино. 

Самият Михнев каза само: „Много съжалявам за инцидента. Моля да не бъда задържан. Няма да възпрепятствам разследването“.

Веднага след това бе гледана мярката за неотклонение на втория машинист на влака от Хитрино Радослав Петков.

Съдът обаче взе решение той да бъде освободен, въпреки че и той е с повдигнато обвинение.

Като причина за решението бе изтъкнато това, че помощник-машинистът не управлява реално влака и не може да влияе на скоростта му.

След заседанието прокурор Маргарита Георгиева заяви, че на този етап няма да привлича други обвиняеми.

ШУМ.БГ