Лошото време продължава да създава проблеми на организаторите на рали "Дакар" и днешният седми етап на надпреварата от Ла Пас до Ююни бе съкратен наполовина.

По първоначален план той трябваше да е дълъг 322 км (общо 622 км с преходите), но заради силните дъждове в Боливия бе намален до 161 км.

Пак заради тежките метеорологични условия предишният шести етап бе изцяло отменен, а петият - съкратен от 447 до 219 км.

Предстоящата отсечка е маратонска, тъй като пилотите няма да имат право да ползват техническа помощ след финала в Ююни.

Именно заради това водещите трима пилоти на "Пежо", които заемат първите три места в генералното класиране при автомобилите - Стефан Петерханзел, Себастиан Льоб и Сирил Депре, заявиха, че ще подходят внимателно в етапа и няма да поемат излишни рискове.

"Със сигурност трябва да подходим малко по-различно. В такава маратонска отсечка винаги не атакуваме максимално. Трябва да сме по-внимателни, за да съхраним колата", заяви лидерът Петерханзел.

"Колата е много здрава и знам как да я оправям, но не искам да ремонтирам никакви повреди по нея в маратонския етап. Най-важно е да запазиш спокойствие", добави Депре.

Дневник