Известният български поет и драматург Стефан Цанев отказва да приеме най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век", тъй като през ноември то бе връчено на последния шеф на Шесто управление на бившата Държавна сигурност Димитър Иванов, по прякор Гестапото.

В писмо, адресирано до министъра на културата в оставка Вежди Рашидов и цитирано от БТА, Цанев пише, че награждаването на Иванов "означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви".

"Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт", пише поетът.

Цанев трябваше да получи ордена в Народния театър, който преди дни обяви, че отбелязва 80-годишнината му с две постановки по негови пиеси - "Народът срещу богомилите" и "Духът на поета" на 10 и 11 януари. Юбилеят на Цанев бе миналото лято.

Ето и целия текст на писмото:

До министъра в оставка
Г-н Вежди Рашидов
Г-н Министър,
На 06.01.2017 в сайта на Министерството на културата е публикувано съобщение, че на 10 януари тази година, след края на спектакъла "Процесът против богомилите" в Народния театър, ще бъда удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата – наградата "Златен век", по случай моята 80-годишнина.
Г-н Министър,

Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда. В края на миналата година Вие връчихте същото отличие на един от висшите началници на Държавна сигурност – най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим. Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите ръководители с най-високото отличие на Министерство на културата, "Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви.
Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт.

8 януари 2017
Стефан Цанев

Димитър Иванов бе удостоен с високото звание от министъра в оставка Рашидов на 2 ноември миналата година. Преди церемонията още един лауреат отказа ордена - доайенът на българското библиотекознание Константинка Калайджиева, която обяви, че заради липсата на политики от постиженията й не е останало нищо.

Реакцията на Министерството на културата на отказа на Стефан Цанев може да прочетете тук.

dnevnik.bg