ФИФА ще обсъжда и е възможно да реши дали да добави 16 отбора към световните първенства по футбола и от 2026 г. да ги организира с 48 отбора.

Предпочитаният проект на президента Джани Инфантино ще счупи дългогодишните традиции, тъй като предвижда да се играе в групи с по три отбора. Два от тях ще продължават напред в елиминации с 32 състава.

Ако планът на Инфантино бъде приет от Съвета на ФИФА (бившият изпълнителен комитет) в Цюрих, процедурата за домакинство може да започне до седмици. Като най-добра опция се възприема домакинство на една или повече държави от Северна Америка.

Членовете на съвета ще трябва избират между три възможности - световно с 48 отбора, с 40 отбора или да не се прави промяна.

При формат от 48 отбора най-вероятно ще се въведе схема "16х3" , което ще означава да се изиграят 80 мача. Това означава повече часове футбол за телевизията и спонсорите в рамките на 32-дневния период на провеждане на турнира.

Схемата дава шанс на повечето отбори да изиграят поне по три мача. За да няма нагласени последни мачове в групите се предвижда двубоите да не завършват наравно, а да се изпълняват дузпи.

Анализите на ФИФА предвиждат, че този формат ще увеличи приходите с 20 процента в сравнение с очакваните 5.5 милиарда долара от световното в Русия през следващата година.

При вариант с 40 отбора има два вариант - единият е "10х4", което означава 76 мача, като шест от най-добрите втори отбори ще продължават напред.

Другият е "8х5" с 88 мача но пък това ще увеличи броят на мачовете за напредващите във финалната фаза отбори с още един. Срещу това се обявяват големите европейски национални лиги и федерации.

Единият от големите въпроси, които трябва да бъдат решени днес, е как да бъдат разпределени квотите по континенти.

При схема с 40 отбора Европа вероятно ще получи още една и ще има общо 14, Африка ще е със седем, Азия с шест, Южна Америка с пет, Северна и Централна Америка с пет, а Океания ще има една гарантирана. При схема с 48 квотите ще са с поне още една за всеки континент.

Dnevnik.bg