Броят на участниците в световните първенства по футбол ще бъде увеличен от 32 на 48.

Промяната влиза в сила от шампионата през 2026 г. Решението беше взето единодушно от 37-те членове на Съвета на ФИФА на заседание в Цюрих днес.

Новият формат ще включва 16 групи с по три отбора, като първите два от всяка ще се класират за 1/16-финалите, с които ще започват директните елиминации. Ще се изиграят общо 80 мача вместо досегашните 64.

Броят на срещите, които трябва да изиграе един отбор по пътя към световната титла, остава непроменен - седем. Турнирът ще се проведе в рамките на 32 дни - точно толкова, в колкото мондиалът в Бразилия и предстоящият в Русия през 2018 г.

Анализите на ФИФА предвиждат, че този формат ще увеличи приходите с 20% в сравнение с очакваните 5.5 милиарда долара от световното в Русия.

Съветът на ФИФА можеше да избира между пет варианта, един от които беше да остане настоящият формат с 32 отбора, който действа от 1998 г.

Разширяването на световното обаче на практика стана неизбежно, тъй като Инфантино беше главен инициатор на идеята. През последните месеци той неколкократно заяви, че повечето страни подкрепят промяната.

Против бяха най-вече големите европейски клубове и Германският футболен съюз, който обаче няма представител в Съвета на ФИФА.

САЩ се считат за фаворити да приемат първото световно първенство с 48 отбора, като има голяма вероятност за съвместно домакинство с Канада и Мексико.

Остава да се определи и как ще бъдат разпределени новите 16 квоти по континенти. Това обаче няма да се случи на днешното заседание. Очаква се решението да бъде взето през май.

УЕФА иска три допълнителни квоти към сегашните 13. Големите "победители" от разширяването пък най-вероятно ще се окажат Африка и Азия. Те имаха съответно пет и четири отбора в Бразилия, но се очаква да получат по девет през 2026 г.

Вариантите, между които избираше Съветът на ФИФА:

1. 48 отбора, разпределени по три в 16 групи. Първите два продължават към 1/16-финалите. Общо 80 мача.

2. 48 отбора, 16 от които ще имат гарантирано място в груповата фаза. 32 играят един предварителен кръг на директни елиминации. След него мондиалът придобива настоящия формат. Общо 80 мача.

3. 40 отбора, разпределени по четири в десет групи. Победителите от всяка група и шестте отбора с най-добри показатели сред завършилите на второ място продължават към 1/8-финалите. Общо 76 мача.

4. 40 отбора, разпределени по пет в осем групи. Първите два от всяка група продължават към директните елиминации. Общо 88 мача.

5. Запазване на настоящия формат с 32 отбора, разпределени по четири в осем групи. Общо 64 мача.

dnevnik.bg