29-годишната Маедех Борхани Есфахани от Иран и 22-годишната Серафине Мукантамбара от Руанда са две от новите попълнения в женския тим на волейболния „Шумен 05“.

Серафине или Фини, както я наричат съотборничките й, е в Шумен от края на миналата година.  Тя играе като посрещач. Маедех Борхани Есфахани, която става първата жена от Иран с трансфер от чужбина, пристигна в Шумен преди няколко дни. Висока е 183 см и играе като диагонал.

Фини и Маедех са част от националните отбори на своите страни Руанда и Иран.

Серафине казва, че е избрала Шумен, защото много харесва България. Все още обаче не може да свикне със студа. Знае да брои до 10 на български и е научила първите си думи: „здравей“ и „чао“. Серафине е била избрана за най-добър реализатор на първенството на Африка, където нейната страна се класира на трето място.

Маедех Борхани Есфахани заяви, че за нея е удоволствие и много се радва, че е осъществила първия трансфер на жена състезателка от Иран. „Надявам се това да не спре и други момичета да успеят да играят в чужбина. Аз просто проправям пътя“, сподели Маедех.

Тя обясни, че това не е първото предложение към нея да играе в чужбина. Искали са я от тим от Азербайджан, но трансфера не се е осъществил, защото от клуба не са й позволили да играе с хиджаб. „Когато играем с националния отбор няма проблем, в която и да е страна да играем с хиджаб, но на клубно ниво не ми позволиха това и трансфера не се осъществи“, допълни Маедех.

"И двете момичета са доволни от обстановката в града и тима. И Фини и Маедех харесват храната и природата в България и бързо се адаптират с подкрепата на момичетата от отбора". Това каза мениджърът Мехмед Башаран, който е основният виновник двете волейболистки да акостират в Шумен.

Мехмед Башаран се завръща в Шумен, след като преди 16 години изведе волейболният женския тим на града до европейските клубни турнири.

„Винаги съм бил близо до Шумен. Смятам, че сега отново е моментът в града да се завърне големия волейбол“, каза за ШУМ.БГ Мехмед Башаран.

„Шумен, Иран и България влизат в историята с трансфера на Маедех Борхани Есфахани. Всички говорят за нея, вече италиански, руски, полски медии, които са от страни с много силен волейбол, но никой не ме е питал още каква състезателка е тя. Мога да кажа, че е добра състезателка, но не е от най-високо ниво. За нас е много добра. В Иран мъжкият волейбол е много напред. Те са уникални, но това не се отнася за женския им волейбол. Това им е най-добрата състезателка. Имат център, която също е много добра и се надявам да осъществим трансфер и с нея“, каза още Мехмед Башаран.

Мениджърът не разкрива подробности около историческия трансфер на волейболистката от Иран.

„Аз имам много приятели във волейболния свят, както и в Иран. Разговаряли сме с председателя и генералния секретар на Иранската федерация. Ние им дадохме увереност, че  Маедех Борхани Есфахани ще играе по техните закони, т.е. с хиджаб. И те приеха нашето предложение. Самата Маедех имаше огромно желание да играе в България“, допълни Башаран.

Мениджърът допълни, че засега спира с трансферите от чужбина, но има план следващия сезон да направи уникален отбор в Шумен.

„Дано да имаме успех тази година. Догодина ще направим отбор, който ще играе купа на Европа. Ще вземем още млади състезателки, които ще ползваме в европейския турнир, а ако Българската федерация ни разреши и в клубовете в България“, сподели част от дългосрочните си планове Мехмед Башаран.

Той каза още, че бюджетът на клуба е около 50 хил.лв., което е в пъти по-малко от бюджетите на отбори дори в България. „Това, което ние правим с тези пари е равносилно на това, което се прави за 500 хил. лв., но хората не го разбират. Но мисля, че това е достатъчно, за да играем финал в българското първенство.

Башарам допълни, че продължават да разчитат на местните момичета от школата на клуба.

„Имаме 60 деца, но те трябва да имат стимул да се развиват, да вървят напред в играта. Точно затова правим този атрактивен , уникален отбор, който да е двигател, да дърпа другите напред. Запознах се с младите момичета в отбора и мога да ви кажа, че няколко от тях в бъдеще ще са част от националния отбор“, заяви Башарам.

Първият мач за пролетния сезон в НВЛ при жените на „Шумен 05“ е на 28 януари, когато в зала „Младост“ шуменки трябва да посрещнат състава на „Бургас“, ако той не се откаже от участие. 

ШУМ.БГ