Борусия (Дортмунд) е първият финалист в Шампионската лига този сезон. Точно както и преди седмица, когато спечелиха с 1:0 срещу Пари Сен Жермен у дома, сега "жълто-черните" повториха упражнението и на "Парк де Пренс" във френската столица, за да се класират за финал в турнира за трети път в историята си след 1997 и 2013 година.

Килиан Мбапе пък ще си тръгне от ПСЖ без да успее да завоюва така жадуваната "ушата" купа. Срещата във вторник вечер бе последната европейската такава за суперзвездата на този стадион и с този екип - поне към момента.

Болката е още по-голяма за домакините, които днес нацелиха четири греди, но така и не успяха да отбележат.

Парижани бързо-бързо пробваха вниманието на вратаря на Дортмунд и концентрацията на защитата. Гонсало Рамош засече центриране на Хакми преди да са минали и три минути игра, изпреварвайки Матс Хумелс, но само за да стреля слабо. А секунди по-късно самият Хакими шутира, но без успех, макар и в очертанията на вратата.

Първите десетина минути бяха изцяло под контрола на ПСЖ. Гостите от Борусия предимно се защитаваха, н ов 11-ата минута създадоха проблеми на парижани с бърза атака, след която Карим Адейеми отправи първия изстрел в мача за своя отбор, който обаче бе блокиран.

Лека-полека "жълто-черните" намериха своя ритъм и заиграха видимо с по-голяма увереност, задържайки се за значително по-дълги периоди в половината на съперника. Почти всяка атака пък минаваше през Джейдън Санчо, играещ видимо с настроение. В 18-ата минута Фюлкруг свали топката към връхлитащия Джулиан Риерсън, а той с мощен шут от движенеи я прати от външната страна на мрежата

Двата отбора категорично изпълняваха очакванията - на "Парк де Пренс" се играе атакуващ и бърз футбол, но головете липсваха. 

След малко повече от 30 минути футбол пред Осман Дембеле се откри добър шанс, но от 8-9 метра по диагонал той стреля много, много неточно. Мбапе пък пропусна най-добрата възможност до момента в 35-ата минута, когато от няколко метра не успя да нацели топката, а в ответната контра Донарума спря опасен изстрел на Адейеми.

Късметът се усмихна на гостите в последната минута на първото полувреме, когато търпеливо организирана атака на ПСЖ завърши с пас на Мбапе към Фабиан Руис, а той вложи всичката си сила в мощен шут от дистанция, който малко пред вратата се отби в защитник в жълто.

Домакините отново започнаха полувремето устремени сериозно и в 47-ата минута Мбапе центрира остро, топката не бе отиграна добре от Рамош и се озова в Уорън Заир-Емери. Но от няколко крачки разстояние 18-годишният талант напрви по-трудното и вместо да вкара, разтресе лявата греда на Грегор Кобел.

В следващата си атака Борусия стигна до корнер, при който Лукас Бералдо изпусна Матс Хумелс, а старото куче с глава матира Донарума за 1:0.

Mарко Ройс се появи в игра, а Рамош пропусна добър шанс за домакините в 60-ата минута, когато от точката на дузпата стреля необезпокоявано, но високо над гредата. А малко след това ПСЖ удари и още една греда, този път след удар на Нуно Мендеш.

В 65-ата минута Дембеле падна на границата на наказателното поле след фаул на Хумелс и Даниеле Орсато първоначално посочи бялата точка, но после се поправи и ПСЖ изпълни само пряк свободен удар - без успех. Mатс Хумелс вкара за втори път в 77-ата минута, но този път попадението не бе зачетено заради засада.

Натискът на Пари Сен Жермен ставаше все по-сериозен, но без успех и без да се стигне до гол. Нервите взеха връх в 84-ата минута, когато Ашраф Хакими, ядосан от развоя на мача, избута с ръце противников играч, като в крайна сметка получи само жълт картон.

Французите продължиха да атакуват и удариха още две греди в заключителните минути, като така и не успяваха да стигнат до попадение. Първо Мбапе нацели страничния стълб, а после Витиня прати топката в напречната греда. Явно просто не им бе писано да вкарат днес, а след последния съдийски сигнал играчите в жълти екипи се втурнаха вкупом да отпразнуват заедно с верните си фенове.

Дир.бг