Българското национално радио не приема предложението на "Музикаутор" за авторските възнаграждения, които трябва да заплаща за музиката в ефира си, защото по същество те остават непроменени. Това гласи позицията на медиата, разпространена този следобед. В писмо до дружеството за колективно управление на права директорът на БНР Александър Велев обяви, че инициира дискусия за начина, по който трябва да се формират тарифите за обществените медии.

Заради спора от началото на годината БНР няма право да излъчва произведенията от богатия каталог на "Музикаутор". На среща в Съвета за електронни медии в четвъртък страните се споразумяха да възобновят комуникацията с ново предложение на "Музикаутор" вместо неприемливата според БНР ставка от 4,4% от брутните приходи на медиата.

Спорът

В петък от дружеството отново предложиха процента да нарасне поетапно до 4.4% от брутния приход в петгодишен срок, но с вариант за отстъпки за обем, сключен дългосрочен договор и авансово плащане. С тях отчисленията от търговски приходи на медиата биха поддържали постоянно ниво от 3,2%. Големият ръст ще дойде от държавната субсидия на радиото - 1,82% за 2017 г., догодина - 2,18% за 2018 г., 2,54% за 2019 г., през 2020 г. - 2,91%, а през 2021-а - 3,2%.

Логиката на "Музикаутор" е, че комерсиалните радиостанции плащат за същото количество музика 4,4% от брутния си приход. Като обществена медиа обаче БНР има ограничена рекламна дейност, затова към приходите й трябва да се брои и държавната субсидия. Според "Музикаутор" създаването на отделна тарифа за БНР поставя останалите радиостанции в неравнопоставено положение.

БНР контрира, че и в момента е най-големия платец към "Музикаутор" с отчисления, които приблизително се равняват на половината от събраното от радиоефира.

Досега БНР изплащаше 1% от субсидията си и 4,5% от търговските си приходи - общо около 600 хил. лв. по данни на Министерството на културата. Новата тарифа би означавала през 2017 г. то да плати с отстъпките 750 хил. лв от субсидията си, а в края на 5-годишния период - 1,35 млн. или повече взависимост от нейния ръст.

От радиото смятат, че това също е неравнопоставено и обявиха, че инициират обществена дискусия между творци, експерти, Съвета за електронни медии, обществената телевизия, ПРОФОН, представители на Министерството на културата и на неправителствени организации за методиката на тарифите. Цялото писмо на Александър Велев към "Музикаутор" е на сайта на БНР.

В изброените липсват представители на частния радиосектор. Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), която вече е договорила тарифата си с Министерството на културата, се обяви в четвъртък за равнопоставеност между всички играчи.

dnevnik.bg