Отворени са всички главни пътни артерии след усложнената зимна обстановка през изминалата нощ, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг в Агенция "Пътна инфраструктура".

Заради бурния северен вятър и снегонавявания остава затворен за движение участъкът от "Тракия" от пътен възел "Зимница" до Бургас. В отсечката има снегонавявания от над метър и половина.

Нямаме спрени или изчакващи тежкотоварни превозни средства. Няма бедстващи или хора в критично състояние, както и тежки пътни инциденти. Обстановката е стабилна и се подобрява, каза министър Павлова, цитирана от пресцентъра на пътната агенция. Тя подчерта, че екипите са в пълна мобилизация, тъй като в събота и неделя се очакват нови валежи и вятър.

Междувременно министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова съобщи, че няма населени места без ток.

На заседанието на транспортната комисия в Народното събрание следобед пък бяха обсъдени промени в Закона за движение по пътищата, с които се предвиждат по-сериозни санкции за шофьорите, които нарушават разпорежданията на властите при въведена временна организация на движението или временна забрана за движение в определени участъци.

С промените се предлага санкцията за неподчинение на органи на реда да е 3 месеца лишаване от шофьорска книжка и 1000 лв. глоба, а при навлизане след знак, въвеждащ временна забрана за движение – 1 месец лишаване от книжка и 300 лв. глоба.

Дневник