Създаването на суперклубове и оформящата се все по-голяма разлика между тях и останалите клубове притесняват УЕФА. Това става ясно от годишния доклад на европейския футболен съюз за финансовото състояние на отборите, който предстои да бъде публикуван днес, но данни от него излязоха в английските медии.

"Като пазител на играта в Европа, УЕФА трябва да бди и да си вземе бележка за най-малко положителните тенденции, които се виждат в доклада като увеличаващите се заплати и повишаващата се концентрация на спонсорски и търговски приходи за шепа клубове", подчертава президентът на УЕФА Александър Чеферин в доклада, цитиран от "Дейли мейл".

Отчита се и положителната роля, която финансовият феърплей е оказал върху загубите на клубовете. Две години преди въвеждането му клубовете в Европа са имали обща загуба от 560 млн. паунда, а за миналите две години се отчита обща печалба от 1.2 млрд. паунда.

В доклада си УЕФА акцентира върху увеличаващата се поляризация във финансово отношение. Стимулирани основно от рекордната сделка за телевизионните права, 20-те клуба от Висшата лига имат сумарно повече приходи годишно (близо 4 млрд. паунда) от всичките 597 клуба в 48-те по-малки първенства в Европа взети заедно.

Друг показател за финансовата мощ на Висшата лига и излизането й далеч пред останалите е нивото на заплатите. В елита на английския футбол са раздадени заплати на обща стойност 2.3 млрд. паунда, което е два пъти повече спрямо Серия А, която заема второто място в класацията.

"Барселона" и "Реал" (Мадрид) обаче са клубовете, даващи най-много за заплати в Европа.

Изчисленията показват, че стойността на всички футболисти по света е 25.5 млрд. паунда, а на състезаващите се в Европа е 21 милиарда. От тях Висшата лига има състезатели за почти 4 милиарда.

Първенствата в Англия и Германия са начело по посещаемост, като са събрали сумарно 55 милиона зрители за миналия сезон от общо 170 милиона в цяла Европа.

dnevnik.bg