Лидерите на двете общности в етнически разделения Кипър предприеха "историческа" стъпка към споразумение, като днес си размениха карти, очертаващи вижданията им за зоните, които гръцката и турската общност ще контролират в предвижданата бъдеща федерация, предаде Асошиейтед прес.
 

Това стана на преговорите под егидата на ООН, провеждащи се в Женева. Разрешаването на териториалните спорове е ключов момент в постигането на споразумение за възстановяването на единството на страната, разделена от над 40 г. Границите, които следва да бъдат договорени и очертани в една съгласувана обща карта в по-нататъшните преговори, ще покажат колко хора, прокудени от домовете си при разделянето на острова през 1975 г., ще получат право да си върнат собствеността по сравнително бърза процедура.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ ще определят датата за тези преговори, каза говорителят на кипърското правителство Никос Христодулидис в Женева днес. "Това не е краят на пътя, а началото на преговори по много важна част от кипърския проблем", посочи той.

Според говорителя на кипърските турци Баръш Бурджу и двете представени днес карти отговарят на вече договорения критерий каква част от територията на острова ще отиде в турската кипърска зона - между 28,2 и 29,2 процента.
Анастасиадис и Акънджъ са в Женева от понеделник и обсъждат редица оставащи спорни проблеми, от които зависи дали ще бъде възстановено единството на островната държава. Днес преговорите преминават в международен формат, след като към тях се присъединят външните министри на Турция, Гърция и Великобритания, за да обсъдят външните ангажименти към сигурността на бъдещия обединен Кипър. Откриването на Женевската конференция за Кипър ще се председателства лично от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Очаква се в преговорите да се включат и лидери на ЕС, чийто член е Кипър. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза пред репортери вчера, че тези преговори са "последният шанс островът да бъде преобразуван по нормален начин".

Дори ако преговарящите постигнат пробив в решаването на кипърския проблем тази седмица в Женева, те няма да успеят да уточнят всички детайли, необходими за цялостно споразумение, заяви специалният представител за Кипър на генералния секретар на ООН Еспен Барт Айде, цитиран от ДПА. Той изрази надежда, че двете страни в преговорите ще успеят да превъзмогнат оставащите проблеми и да се споразумеят за рамката на сигурността с гарантите, но уточни, че това няма да бъде окончателният текст на споразумението.

"Не очаквайте, че ще се върнем от Женева с цялостно споразумение в ръце", каза той, като добави, че ще отнеме време да се уточнят всички детайли.

БТА