Американският Сенат прие решение за започване на процедура за отмяна на закона за здравеопазването, наричан Обамакеър, съобщиха световните агенции.

Мярката беше одобрена с 51 на 48 гласа. Тя инструктира ключови комисии на Конгреса да подготвят законодателство, което да отмени знаковата за управлението на президента Барак Обама програма за здравно осигуряване.

Решението трябва да бъде обсъдено в Камарата на представителите, където се очаква гласуване тази седмица.

Отмяната на Обамакеър е главен приоритет за републиканците в Конгреса, където те имат мнозинство и в двете камари, както и за новоизбрания президент на САЩ - републиканеца Доналд Тръмп.

Извършената през 2010 г. реформа в здравеопазването предвижда задължително осигуряване за всички американци и нейните поддръжници смятат това за изключително важно.

Противниците й настояват, че тя е довела до увеличаване на разходите за здравеопазване и до отрицателни промени на застрахователния пазар.

Според републиканците процесът на отмяна на Обамакеър може да отнеме месеци, а подготвянето на план за замяна на закона да продължи още по-дълго.

Те обаче са подложени на натиск от Тръмп да действат бързо. Вчера той каза, че отменянето на закона и заменянето му с друг би трябвало да се извърши по същество едновременно.

Обамакеър е едно от най-значимите постижения на администрацията на Барак Обама. Засега не са напълно ясни плановете на Тръмп. По време на предизборната кампания той многократно заплашва, че "веднага ще отмени и ще замени" Обамакеър след встъпването си в длъжност.

След това обаче позицията му омекна и заяви,че може да промени здравната реформа, като задържи забраната за застрахователи, които отказват застраховка с предшестващи условия.

mediapool.bg