Поправки в изборните правила, предвиждащи мажоритарен вот за всички 240 депутати, внесе ГЕРБ в парламента, но остави най-спорната част от промените в изборните правила – прерайонирането на държавата, на президента. Проектът бе представен в Народното събрание в четвъртък от шефа на правната комисия Данаил Кирилов и още няколко юристи на партията.

В предложението са разписани техническите текстове и принципите за промяна на избирателната система, но според тях президентът с указ трябва да определи кои ще са едномандатните райони.

За разлика от законопроекта "Манолова", който тя разписа под команда и с помощта на сценаристите на "Шоуто на Слави", инициатор на националния референдум, довел до изборните поправки, ГЕРБ не предвижда избирателни райони в чужбина.

Всички 240 едномандатни райони ще са на територията на страната. Българите в чужбина ще гласуват по постоянния си български адрес, вписан в личните им документи, което предполага, че във всяка секция зад граница ще има 240 листи – на всички райони, между които гласоподавателят трябва да търси адреса си. За улеснение от ГЕРБ предвиждат въвеждане на машинно гласуване в чужбина.

От корекциите на става ясно как ще гласуват българите с двойно гражданство и постоянен адрес в чужбина.

Управляващата все още партия не успя да обясни как ще става районирането за избор на всеки от 240-те депутати. Юристите на партията твърдят, че държавният глава има всички механизми да извърши това с президентски указ, ползвайки услугите на ЦИК, ГРАО и други институции с отношения към административното делене на държавата и изборния процес.

Депутатите от ГЕРБ са приложили в документа и кратка оценка на въздействието на поправките, но не стана ясно нито кой я е изготвил и по какъв критерий. Кирилов обясни само, че тя е "дадена от наши експерти" и сочи положителен ефект от промените.

Очаквайте подробности.

mediapool.bg