Германката Лаура Далмайер завърши Световната купа по биатлон с пет отличия - големия кристален глобус и малките купи в преследването, индивидуалното, дамската щафета и смесената щафета. Доминацията на бундестима беше допълнен от първото място в класирането по нации при жените.

Далмайер можеше да завоюва още един трофей, но в днешния последен старт за сезона не успя да задържи лидерската позиция в масовия старт.

23-годишната състезателка беше изпреварена от миналогодишната носителка на големия кристален глобус Габриела Коукалова. Чехкинята приключва тазгодишния шампионат с две купи, след като в петък изпревари Далмайер и в битката за трофея в спринта.

Последното състезание за сезона беше спечелено от Тирил Екхоф. Норвежката свали 19 от 20-те мишени и финишира за 34:23.1 минути, за да запише втория си успех за годината. Тя изпревари с 22.6 секунди Коукалова, която също допусна една грешка в стрелбата.

Кайса Макарайнен от Финландия допълни подиума с изоставане от 34.5 секунди след две грешки, които успя да компенсира с добро ски бягане и да спечели оспорваната битка за третото място с Вероника Виткова, Франциска Хилдебранд и победителката от спринта и преследването в Холменколен Мари Лауканен.

Благодарения на второ си място днес Коукалова събра 265 точки и защити трофея в масовия старт, след като Далмайер се класира девета днес с три грешки на стрелбището и приключи с 254 точки.

В крайното класиране германката завърши с 1211 точки и десет индивидуални победи от 26 състезания, включително три златни медала от световното първенство. Германия пък спечели всяка една от петте женски щафети през сезона.

Коукалова спечели пет победи и финишира втора в генералното класиране с 1089 точки. Макарайнен е трета с 971 точки, следвана от французойката Мари Дорен Абер с 856 и италианката Доротея Вирер със 719.

От българките най-напред завърши Емилия Йорданова - 91-а със 17 точки. Десислава Стоянова, Стефани Попова и Даниела Кадева не спечелиха точки през сезона.

Дневник