Французинът Мартен Фуркад завърши с победа историческия сезон в Световната купа по биатлон.

Той триумфира в масовия старт на 15 километра в Холменколен и записа 14-ия си успех в шампионата и общо 63-а в своята кариера.

28-годишният състезател спечели всяка едно от индивидуалните отличия в сезон, в който изравни рекорда на Оле Ейнар Бьорндален със спечелването на големия кристален глобус за шести път и подобри рекорда на норвежеца за най-много победи в рамките на един шампионат.

Днес Фуркад прибави малката световна купа в масовия старт към големия кристален глобус и малките в спринта, преследването и индивидуалното. Той вече има 26 трофея в Световната купа, като по този начин изравни още един рекорд на Бьорндален.

Последното състезание за сезона приключи по куриозен начин, след като Фуркад беше забравил да зареди пушката си преди старта. Той разбра това при първата стрелба и загуби много време, докато поиска и получи патрони от своя отбор.

Французинът обаче свали всичките 20 мишени и финишира с аванс от 17.4 секунди пред направилия две грешки в стрелбата Андрей Расторгувес от Латвия. Шесткратният носител на Световната купа трябваше да изчака решението на съдиите, които в крайна сметка прецениха, че няма основание за дисквалификация.

Така победата остана за Фуркад, а 28-годишният Расторгуевс записа първи подиум в Световната купа в кариерата си при 12-ото си класиране в топ 6. Австриецът Симон Еден допълни почетната стълбичка с една грешка и пасив от 32.4 секунди.

С днешния успех Фуркад събра 248 точки в битката за малката световна купа в масовия старт и изпревари със 17 точки германеца Симон Шемп, който завърши едва 20-и днес. От българите участие взе само Красимир Анев, който свали 17 от 20-те мишени и се нареди 27-и сред 30-те стартирали.

В генералното класиране Фуркад завърши с 1322 точки. Руснакът Антон Шипулин е втори с 918 точки, следван от норвежеца Йоханес Бьо с 812 и германците Арнд Пфайфер със 746 и Шемп със 741.

От българите най-напред финишира Анев - 26-и с 363 точки. Владимир Илиев е 32-и с 309 точки. Антон Синапов спечели 38 точки, които му отредиха 70-ото място. Димитър Герджиков зае 100-ата позиция с пет точки, а общо 106 състезатели взеха точки през този сезон.

В класирането по нации Германия е начело със 7448 точки, следвана от съставите на Франция (7416 т.), Русия (7192 т.), Норвегия (7181 т.) и Австрия (6926).

България завърши на 11-а позиция с 5098 точки и ще запази настоящия брой от четирима участници в състезанията през следващия сезон.

Българите бяха близо до пета квота, но останаха на 192 точки от топ 10, който беше затворен от състава на САЩ.

Дневник