Германия повиши нивото на опасност за компютърните системи в страната заради това, че правителствени интернет сайтове всекидневно са подлагани на атаки, съобщи в."Велт ам Зонтаг".

За понеделник Федералната служба за информационна сигурност (BSI) е насрочила пресконференция в Хановер по време на CeBIT - най-голямото технологично изложение в страната. То бе открито в неделя от канцлера Ангела Меркел и японския премиер Шиндзо Абе.

Според изданието новото ниво е на "повишена готовност", а BSI поддържа тесни контакти с организаторите на изборите в страната, политическите партии и властите във федералните провинции. Целта е да се обсъжда как да се защитават срещу кибератаки и да се подготвят за отблъскването на предполагаеми нападения с наближаването на федералните избори на 24 септември, сподели Арне Шьонбом, ръководител на BSI.

Вестникът не разкрива подробности за броя или типа на нивата в скалата за киберсигурност, но посочва, че тя е засилена след атаките, намесили се в американските избори.

В събота сп."Шпигел" публикува интервю с директора на германското разузнаване Бруно Кал, според когото е възможно Русия да се опита да повлияе на федералните избори през септември. "Трябва най-малкото да очакваме, че това ще се случи", казва той, а списанието допълва, че думите му са част от дебата за кампаниите, в които Русия създава и разпространява фалшиви новини. Миналата година Бундестагът бе подложен на хакерски атаки, зад които разузнаването подозира, че стоят руските спецслужби.

Кал предупреждава и за растяща заплаха от Русия за Германия и Европа. "Руските заплахи се засилват. Русия удвои бойната си сила по западната си граница, което не може да бъде оценявано като отбранителна позиция срещу Запада"

Дневник