Франция навлиза от днес във финалната фаза на президентската надпревара, като довечера е първият телевизионен дебат между кандидатите. За пръв път на него един срещу друг ще се изправят водещите претенденти Марин льо Пен, Еманюел Макрон, Беноа Амон, Франсоа Фийон и Жан-Люк Меленшон.

Гласуването, на което отиват регистрираните за първия тур 11 участници, е на 23 април. Победителят и заелият второ място ще продължат на балотаж на 7 май.

В петък вечерта изтече крайният срок за подаване на документи в Конституционния съвет по процедура, чиято цел е да не се пренасища изборното поле с кандидати.

Това се постига като всеки, искащ французите да го изберат за държавен глава, трябва да събере поне 500 писмени одобрения от избрани ръководители и те да идват от най-малко 30 различни регионални департамента.
Системата не е перфектна, защото допуска кандидати, събрали подписите, но реално ползващи се с малка популярност сред избирателите. Фийон, например, има над 3000 подписа с подкрепа на кандидатурата му, но заради продължаващи скандали популярността му спада, 75% от французите искат той да се оттегли и по последни проучвания е с 19 пункта срещу 25-26 за Льо Пен и Макрон.

Засега допитванията показват, че да гласуват са готови 66% от французите, което за тази страна е относително нисък резултат, особено предвид драматичните последици, които може да има победа на Льо Пен за установия ред във Франция и Европа.

Това може да започне да се променя от днес с официалното начало на кампанията. Анализатори, цитирани от Радио "Фран ентернасионал", казват, че никой не може да предвиди как ще приключи тя, защото половината избиратели още на са определили за кого да гласуват и дори в последните часове една четвърт ще продължават да мислят коя бюлетина да пуснат в урната.

Dnevnik.bg