Мерките, които трябваше да спрат укриването на осъдени, които трябва да влязат в затвора, не действат вече две години, съобщава в днешния си брой в. "Сега" като се позовава на отговор на Министерството на вътрешните работи (МВР). От него става известно, че от 1 януари 2015 г. до 1 януари 2017 г. броят на осъдените, които са успелите да избягат е 821. Те са опитали да избегнат наложеното им наказание, след обявяването на присъдата им. 471 от тях все пак са арестувани и изпратени в затворите. От отговора на вътрешното ведомство не се разбира дали са заловени в България или от чужди полицейски служби. Останалите 350 души са в неизвестност.

През 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров предложи и парламентът прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), според които на осъдените със забрана да напускат страната се отнемат личните документи и се издават заместващи, припомня вестникът. Аргументът бе, че така граничната полиция ще може да спира бегълците, защото заместващите документи ще се разпознават от техниката по граничните пунктове. Промените бяха предложени малко след като от страната избяга подсъдимият за тройно убийство на пътя Хуриет Сюлейманов. Той обаче бе само част от поредицата избягали осъден като дупнишките Братя Галеви и Илиан Тодоров от Перник, осъден за две убийства пред дискотека "Соло". А в края на миналата седмица БНР съобщи, че е изчезнал Атанас Щерев от Бургас, който бе осъден след като се призна за виновен за убийството на 18-годишно момиче на пешеходна пътека през 2014 г. Сега той е в неизвестност.

До днес МВР не е издало нито един заместващ документ, информира още вестникът. Причината - "мерките" срещу бегълците са приключили с промяната в НПК. Още в тази разпоредба е записано, че редът за издаването на тези документи трябва да се опише в Закона за личните документи. За две години обаче никой не се е сетил да предложи и направи тези промени. "В тази връзка ще бъдат предприети действия за обсъждане на законодателни промени в следващото Народно събрание", са коментирали от МВР.

Темата със заместващите документи е част от големия проблем с мерките, налагани от съда като домашен арест или забрана за напускане на страната например. От МВР многократно са казвали, че нямат достатъчно ресурси да контролират оставените под домашен арест. Напускането на страната е още по-лесно, защото движението в рамките на ЕС е свободно, а и не е сигурно, че граничната полиция разполага с информация за всички с наложена забрана.

Друга лансирана мярка бе използването на електронни гривни.

Dnevnik.bg