Секретарят на валията на Одрин е един от експулсираните турски граждани. Да разпространяваш вредни идеи на конкретна територия и да призоваваш за нейното отделяне - това е работа срещу суверенитета на държавата. Това заяви пред Би Ти Ви бившият директор на разузнаването ген. Димо Гяуров.

В края на миналата седмица ДАНС наложила забрана на турски гражданин да влиза в България за пет години, след което друг турчин беше експулсиран, а трети беше включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци. Принудителните мерки на тримата граждани на южната ни съседка бяха наложени в рамките на един ден след заповед на председателя на ДАНС въз основа на събрани от антимафиотите данни за заплаха за националната сигурност на страната.

Ситуацията предизвика и коментар от страна на президента Румен Радев. По думите му намесата на Турция в изборите в България била факт и тя е недопустима. Той обаче подчерта, че южната ни съседка продължава да е приятел и партньор за страната ни.

Гяуров обясни, че първоначално в дипломацията винаги се подхожда с добронамерен тон. Като такъв той определи привикването на турския посланик, след като се разбра, че турски министър е агитирал за ДОСТ по време на митинг в Истанбул, в който са участвали изселници от България.

"Ако това не сработи, може да се пристъпи към изгонването му", уточни бившият директор на разузнаването.

Гяуров не подмина и темата за напрежението между ДПС и ДОСТ. Според него ситуацията между двете партии е "присмял се Хърбел на Щърбел". Той изрази увереност, че ДПС ще участва в следващото управление на страната без значение кой ще спечели изборите.

Дневник