75-годишен шуменец предизвика пожар в част от борова гора, намираща се успоредно на пътя Шумен-Пети километър, съобщиха от пресцентъра на Държавно горско стопанство в Шумен.  

След като почистил имота си мъжът запалил събраните отпадъци в близост до насажденията от черен бор. Огънят обхванал част от гората. Пушекът видял инж. Ивайло Тодоров, отговорник по ППО в ДГС-Шумен, който с колегите си загасил пожара, преди да обхване по-големи територии. 

От ДГС алармират, че зачестяват случаите на пожари във вилната зона на Шумен. От Горското предупреждават всички хора, които имат имоти граничещи с горската територия да ги обезопасят. Вилната зона на Шумен се простира от стрелбището в квартал „Дивдядово“ до Пети километър и навсякъде граничи с борови насаждения.

От стопанството припомнят, че при изгаряне на отпадъци през 2015 година огън унищожи  част от боровата гора над квартал „Дивдядово“, а няколко години по-рано 80-годишна жена изпепели иглолистната гора над село Троица, след като запали отпадъци от градината си.

ШУМ.БГ