Директорът на ФБР Джеймс Коми потвърди, че агенцията разследва дали Русия се е намесила в изборите през 2016 г. и дали има връзка между щаба на президента Доналд Тръмп и Москва.

Коми заяви това в изслушване пред една от комисиите на Конгреса, която се занимава с темата, разбунила духовете в началото на януари.

Той уточни, че дейността на ФБР включва "разследване на естественото на всякакви връзки между индивиди, свързани с кампанията на Тръмп, и руското правителство и дали е имало координация между кампанията и действията на Русия".

Коми заяви, че не може да коментира повече, защото става въпрос за продължаващо и класифицирано разследване.

По-рано Девин Нунес, председателят на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите, която изслушва Коми, заяви, че няма доказателства за сътрудничество между Кремъл и представители на Тръмп.

Нунес каза още, че няма доказателства за обвиненията на президента, че предшественикът му Барак Обама го е подслушвал по време на кампанията.

Разследването на Комисията по разузнаването е само едно от всички, започнали след като службите за сигурност оповестиха, че руският президент Владимир Путин е наредил хакването на имейлите на Демократическата партия и на кампанията на Хилъри Клинтън.

Темата стана още по-широка, след като президентът Доналд Тръмп обвини предшественика си Барак Обама, че е подслушвал комуникациите му, за да следи за връзки с Москва – скандално обвинение, досега непотвърдено.

Три агенции – ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (АНС) и ФБР; министерството на правосъдието и три комисии в Конгреса се занимават с тези въпроси.

Dnevnik.bg