Намерение да създаде футболно училище има ФК „Волов 1929“. Клубът ще кандидатства за средства от фонда “Джесика” на Оперативна програма "Регионално развитие".

За терен за футболното училище е избран Тежкия полк. За да получи право на строеж там, клубът се нуждае от одобрение от Общинския съвет.

Кметът Любомир Христов застанал зад идеята и е входирал своя докладна записка до местния парламент за учредяване на безвъзмездно право на строеж в полза на ФК „Волов 1929“. Въпросът ще се гледа на насрочената за 27-ми април сесия на Съвета.

„Това е проект, който узрява от 5-6 години. Още когато учредихме сдружението с нестопанска цел ФК „Волов 1929“ си поставихме целта да привлечем инвестиции и да изградим такова училище“, каза за ШУМ.БГ председателят на клуба Петър Рафаилов.

„Две са тенденциите в Шумен, които се прокарваха за развитието на футбола. Едната от тях, която не успя, е постоянното искане на пари от общината. Ние защитаваме другата позиция, а тя е, че с просене на пари и даването им на наети футболисти няма как да се успее. Бъдещето е в младите. Но младите, за да тренират и да се направи силна школа, трябва база, защото без база футболът не може да се развива“, обясни Рафаилов.

Според него сега има реални възможности да се кандидатства за европейско финансиране и в Шумен да се изгради такава база.

„За да кандидатстваме за финансирането, трябва да се предоставят доказателства, че това е обществен проект, който намира подкрепа в обществеността и в общината, а администрацията демонстрира такава подкрепа като предоставя общински терен, където да бъде построена тази спортна база. Т.е. първата стъпка от проекта е общинските съветници да заявят желаят ли да има такава инвестиция в Шумен или не. Ако те желаят, ще има такава инвестиция, ако не желаят - няма да я има или ще се насочи към друг град“, обясни Рафаилов.

По думите на председателя на ФК „Волов 1929“ проектът предвижда да се изгради средно футболно училище, с открити и закрити терени с изкуствена и естествена настилка, общежитие и други съоръжения. Сумата, необходима за това е между 6 и 8 млн.лв.

„Няма подобно учебно заведение в България. То ще е от затворен тип. В него ще се обучават между 100-120 деца от 8 до 12 клас. Ще бъде регистрирано в МОН. Тези талантливи деца ще учат там, там ще тренират, ще живеят заедно. Това е един социален проект. Точно за това желанието той да се реализира трябва да е на всички, защото в този проект, освен футболни хора, ще бъдат ангажирани и цялата общественост, бизнеса“, каза още Петър Рафаилов.

Според него това е единственият съвременен и възможен начин да се възстанови футболът в Шумен и градът отново да се превърне в един от центровете на тази игра.

„Това е първият етап от стратегията, която имаме за развитието на футбола. След 5 години, когато излезе първият випуск от училището, то тези момчета ще бъдат основата на професионалния футболен отбор на Шумен. Тогава чрез трансфери, ще има инвестиции, които да се вложат в стадиона, в околната на него инфраструктура“, допълни Рафаилов.

ШУМ.БГ